Dostupni linkovi

Bivši zamjenik ruskog premijera ranjen u ukrajinskom udaru na Donjeck


Dmitrij Rogozin, Moskva, april 2021.
Dmitrij Rogozin, Moskva, april 2021.

Dmitrij Rogozin, bivši potpredsjednik ruske vlade i nekadašnji šef državne svemirske agencije Roskosmos, ranjen je u ukrajinskom udaru na Donjeck, uporište proruskih separatista na istoku Ukrajine i treba da bude operisan.

Rogozin je o tome pisao na Telegramu i naveo da je zadobio povredu leđa i da mu se geler zadržao iznad gornje lopatice.

On je smijenjen sa čela Roskosmosa u julu, a trenutno vodi grupu vojnih savjetnika koji pomažu separatističkim snagama u Ukrajini.

Incident se dogodio 21. decembra u hotelu u Donjecku gdje su se nalazili Rogozin i više lokalnih zvaničnika.

Smrt i ruševine: Ukrajinci o užasu pod ruskom okupacijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Ukrajinski udar u kome je više ljudi poginulo i ranjeno izveden je sa visoko preciznom municijom, a vjerovatno je projektil ispaljen sa kamiona opremljenog francuskim artiljerijskim sistemom Cezar, saopštio je ruski Istražni komitet.

Rogozin je rekao da se incident dogodio u vrijeme kada je bio na "radnom sastanku" u restoranu hotela, a ruska javna televizija Rusija 24 kaže da je bivši šef Roskosmosa tu 21. decembra slavio svoj 59. rođendan, sa zvanicama i muzičarima.

Televizija je objavila slike prevrnutih stolova u sali restorana sa slomljenim prozorima i djelimično srušenim zidovima.

Rogozin je rekao da posljednjih mjeseci redovno odsjeda u tom hotelu prilikom odlaska u Donjeck, u okviru ruske ofanzive u Ukrajini.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG