Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đukanović konkretizovao optužbe protiv Tadićevog kabineta


Milo Đukanović na predizbornom skupu u Golubovcima,16 maj 2010., foto: Savo Prelević
Premijer Milo Đukanović je konkretizovao optužbe u vezi navodne zavjere koja se, tvrdi on, protiv Crne Gore kuje u kabinetu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, dok u Beogradu danas nije bilo moguće dobiti komentar Đukanovićevih novih eksplicitnih navoda.

Na predizbornom mitingu u Pljevljima u ponedeljak uveče, crnogorski premijer Milo Đukanović je ponovio ranije izrčene tvrdnje da je crnogorska opozicija "sklepana u kabinetu jednog savjetnika srpskog predsjednika Borisa Tadića kako bi se srušila crnogorska vlast i preispitala nezavisnost", Đukanović je konkretizovao svoje tvrdnje i za, kako tvrdi, nelegitmne kontakte sa opozicijom druge zemlje optužio Tadićevog savjetnika Mlađena Đorđevića.

,,Pošto su se iz Beograda javili portparoli kako to nije tačno i da ne znaju o kome ja govorim, odmah da im kažem ,riječ je o Mlađanu Đorđeviću savjetniku predsjednika Srbije, koji vodi kampanju u ime srpske opozicije u Crnoj Gori, koji im obezbjeđuje i finasijske i sve druge potpore i koji se na taj način u ime državog rukovodstva Srbije miješa u unutrašnje politički život Crne Gore. Ako im trebaju dokazi za to, ja ću, kao ozbiljan čovjek i predstavnik ozbilje države to da učinim", rekao Đukanović.
Ako im trebaju dokazi za to, ja ću, kao ozbiljan čovjek i predstavnik ozbilje države to da učinim


Reagujući na Đukanovićeve navode jedan od lidera crnogorske opozocije Andrija Mandić za naš radio kaže da je vjerovao da će Đukanović dostojanstvenije otići sa političke scene i da neće posezati za izmišljotinama. Na konkrento pitanje da li zna ko je Mlađen Đorđević i da li sa njim održava kontakt Mandić kaže:

"Ako to je jedan crni sa kovrdžavom kosom, onda ga vjerovatno znam. Ali i da se našalim, ja znam mnogo ljudi u politici, tako da poznajem i Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, kao što poznajem i ljude koji upravljaju Bosnom i Hercegovinom. Ja znam puno ljudi. Neke posebne kontakte ne održavam ni sa jednim od njih, kao što ne održavam posebne kontakte ni sa Mlađanom Đorđevićem. Ovo je (Đukanovićeva izjava) nametanje jedne teme u javnosti kako bi se izbjegao odgovor na suštinska i važna pitanja koja čine život Crne Gore."

Panika Mila Đukanovića

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kaže da ovu izjavu Đukanovića nije doživio kao njegov samovoljan istup. On vjeruje da je crnogorski premijer u ovom konkretnom slučaju citiram - samo kurir svog saradnika i prijatelja sa crvene interpolove potjernice Stanka Subotića Caneta koji šalje opasne poruke srpskom državnom vrhu.
Nebojša Medojević, foto Savo Prelević


"Radi se o očiglednoj panici u kojoj se nalazi najvažniji čovjek crnogorske vlasti - Stanko Subotić Cane, koji se nalazi pred podizanjem nove optužnice u Srbiji i ovaj put želi da lično preko Đukanovića pošalje poruku Tadiću da može da očekuje reakciju od blakanske mafije", kaže Medojević.

Savjetnik srbijanskog predsjednika Mlađan Đorđević, piše na sajtu predsjednika Tadića, rođen je u Prizrenu. Bio je jedan od lidera studentskog protesta, a u Tadićevom kabinetu je uglavnom zadužen za brigu o položoju Srba na Kosovu. Đorđević danas nije odgovarao na naše telefonske pozive, a u press službi Tadićevog kabinata nam je rečeno da je odsutan.

Ranije izrečene Đukanavićeve tvrdnje u Tadićevom kabinetu su kratko okarakrterisali kao neistinu, a na danas postavljeno pitanje da li možemo dobiti komentar preciziranih Đukanovićevih navoda, odgovoreno nam je sljedeće:

"Komentara, za sada, nema. Možete da ostavite jedino Vaš broj telefona. Ako bude neko saopštenje, obavezno ćemo vas pozvati."

Komentarišući čitavu stituaciju, politkolog iz Beograda Zoran Stojiljković kaže da je to, nažalost, još jedan doprinos priločno lošoj istoriji odnosa na relaciji Podgorica - Beograd. Optužbe da se u političkim kuhinjma i kuloarima na najvišem nivou u Srbiji kuju zavjere protiv druge zemlje Stojiljković ovako doživljava:

"Mislim da su one malo isforsirane, predimenzionirane kao što je, sa druge strane, reakcija nedovoljno fleksibilna, neosetljiva za odnose u Crnoj Gori i da je istina najbliža nekoj sredini. Moja ocjena bi bila da se vjerovatno radi o tome da su krugovi vladajućih stranaka u Srbiji kontaktirali lidere opozicije u Crnoj Gori i da ti kontakti postoje.Ti kontakti načelno jesu nešto što je legitimno, ali su oni ovde korišteni, verovatno u kontekstu predstojeći izbora u opštinama u Crnoj Gori. Znači da se radi o nekoj vrsti političke podrške i političkih kontakata na koje vlast u Crnoj Gori reaguje nervozno."

Stojiljković je, međutim, ubijeđen da se teško može govoriti o namjeri držanog vrha Srbije da preisptuje crnogorsku državnu samostalnost.

,,I kao neko ko je istraživač fenomena i raspoloženja biračkog tela u regionu, posebno u Srbiju, mogu da tvrdim da je nezavisnost Crne Gore za građane Srbije, a i političke strukture, nepovratna činjenica", smatra on.

Ko je Tadićev prozvani savetnik Mlađan Đorđević

Ko je Tadićev prozvani savetnik Mlađan Đorđević

Ko je Mlađan Đorđević, savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, koga je premijer Crne Gore Milo Đukanović optužio da finansira opoziciju Crne Gore?

Na zvaničnom sajtu predsednika Republike piše da je Mlađan Đorđević rođen 1963. godine u Prizrenu, da je završio Fakultet političkih nauka u Beogradu, odsek za socijalni rad i politiku. Piše, takođe, da je jedan od lidera studentskih prostesta 1991. i 1992. godine.

Neki podaci koji su objavljeni mimo zvaničnog sajta dovode ga u poslovnu vezu sa sadašnjim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Bio je zamenik direktora Narodne kancelarije predsednika Republike od 2004. do 2007. godine u vreme kada je Đilas bio direktor, a od 2007. godine, kada je Đilas bio ministar za Investicioni plan, njegov zamenik je bio Đorđević.

Kompletan tekst o ovoj temi pročitajte OVDE
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG