Dostupni linkovi

Ko je Tadićev prozvani savetnik Mlađan Đorđević


Milan Đorđević
Milan Đorđević
Ko je Mlađan Đorđević, savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, koga je premijer Crne Gore Milo Đukanović optužio da finansira opoziciju Crne Gore?

Na zvaničnom sajtu predsednika Republike piše da je Mlađan Đorđević rođen 1963. godine u Prizrenu, da je završio Fakultet političkih nauka u Beogradu, odsek za socijalni rad i politiku. Piše, takođe, da je jedan od lidera studentskih prostesta 1991. i 1992. godine.

Neki podaci koji su objavljeni mimo zvaničnog sajta dovode ga u poslovnu vezu sa sadašnjim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Bio je zamenik direktora Narodne kancelarije predsednika Republike od 2004. do 2007. godine u vreme kada je Đilas bio direktor, a od 2007. godine, kada je Đilas bio ministar za Investicioni plan, njegov zamenik je bio Đorđević.

Sada je Mlađan Đorđević Tadićev savetnik zadužen za Kosovo i Metohiju i ništa ga zvanično ne vezuje za bilo kakve poslove u Crnoj Gori.

Jedan je od osnivača humanitarne organizacije "Naša Srbija", koja se, kako piše, brine o deci koja su u ratovima na prostoru bivše SFRJ ostala bez jednog ili oba roditelja.

Dug je spisak pomoći koju je “Naša Srbija” dala, pretežno Srbima na Kosovu, dug je i spisak donatora koji obezbeđuju novac - od generalnog sponzora Banke Intesa do Delta banke i Grand kazina i mnogih anonimnih donatora koji, kako je jednom prilikom rekao sam Đorđević, ne žele da se eksponiraju.

Đorđević se ne pojavljuje u medijima, uglavnom se njegovo ime pominje u izveštajima sa događaja kojima prisustvuje. Tako ga je bilo na mestima gde je uručivana pomoć “Naše Srbije”, do najvažnijih crkvenih skupova na Kosovu i u Srbiji, uključujući i ustoličenja novog Patrijarha, ali i na "fensi" mestima, kao što je otvaranje Grand kafea u centru Beograda.

Nismo našli podatke o vezama Đorđevića sa Crnom Gorom osim jednog koji može biti zanimljiv. Savetnik predsednika je na Savindan ovog januara bio prisutan na svetosavskoj akademiji u hramu Hristovog vasrksenja u Podgorici, a dan kasnije je u Pljevljima istim povodom bio šef diplomatije Vuk Jeremić. Taj dolazak bez najave podgoričkim vlastima, izazvao je diplomatski skandal.

******
Pročitajte i ovo:
Srbija Đukanovićevu optužbu smatra neutemeljenom
Opozicija "s prezirom" odbacuje Đukanovićeve optužbe
XS
SM
MD
LG