Dostupni linkovi

Đukanović razgovarao sa vaseljenskim patrijarhom


Vaseljenski patrijarh Vartolomej i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović 8.jun 2022. Istanbul.
Vaseljenski patrijarh Vartolomej i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović 8.jun 2022. Istanbul.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović razgovаrao je u srijedu 8. juna sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, u Istanbulu u sjedištu Carigradske patrijaršije.

Vartolomej je, kako se čuje na video snimku koji je Vaseljenska patrijašija podijelila na svojoj Fejsbuk stranici, kazao da je dva puta bio u Crnoj Gori i da dijeli sa Đukanovićem radost povodom predstojećeg krštenja njegovog unuka.

"Njegova eminencija je tu da odradi ceremoniju, a svakako imate i moj blagoslov i nadamo se da će Vaš unuk kroz taj svečani čin postati dobar hrišćanin, prije svega", zaključio je Vartolomej.

Ovo je prva posjeta nekog šefa crnogorske države Vaseljenskoj patrijaršiji nakon 1899. godine, kada je knjaz Nikola boravio u Istanbulu.

Đukanović se govoreći o hiljadugodišnjem trajanju Crne Gore, "osvrnuo i na duboke istorijske veze između Majke Crkve i crnogorske države", navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Nije navedeno da li su Vartolomej i Đukanović razgovarali o odnosima države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) koje su poslednjih godina prošle jedan od najturbulentnijih perioda u savremenoj istoriji.

U saopštenju Patrijaršije je navedeno da se "razgovaralo se o pitanjima od zajedničkog interesa".

Kriza u odnosima SPC i crnogorskih vlasti predvođenih Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista (DPS) izazvana je usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, decembra 2019. godine, koji je SPC doživjela kao pokušaj oduzimanja njene imovine.

Uslijedili su masovni protesti u organizaciji SPC koji su trajli sve do izbora avgusta 2020. na kojima je Đukanovićeva DPS izgubila vlast u zemlji. Nova vlast bliska SPC povukla je kontroverzni zakon šest mjeseci nakon izbora.

Ovo je prvi Đukanovićev sastanak sa najviše rangiranim predstavnikom neke pravoslavne crkve nakon okončanja napetosti u Crnoj Gori.

Vaseljenska patrijaršija ima status prve među pravoslavnim crkvama na svijetu.

Mitropolija SPC u Crnoj Gori je pod jurisdikcijom Patrijaršije SPC u Beogradu, a SPC pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije.

Đukanović i svi funkcioneri njegove Demokratske partije socijalista su krajem 2019. izopšteni iz Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zbog tada usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kako je tada naveo Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, predstavnici crnogorske Vlade, koja je predložila zakon, kao i poslanici koji su ga izglasali, su isključeni (ekskomunicirani) iz Pravoslavne Crkve.

Krštenje unuka predsjednika Đukanovića obavljeno je nakon zvaničnog susreta sa Vartolomejom, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Đukanović boravi u Turskoj gdje je govorio na 25. Euroazijskom ekonomskom samitu.

XS
SM
MD
LG