Dostupni linkovi

Đukanović oštro prema opoziciji


Premijer Đukanović u Skupštini 30. oktobra 2015.

Glavna tema premijerskog sata u crnogorskoj Skupštini su bili protesti koje je organizovao Demokratski front, kada su demonstranti napali policiju koja je intervencijom prekinula skup. Govorilo se i o specijalnoj jedinici policije koja je i nekoliko sati nakon protesta batinala demonstrante i građane u širem centru grada. Premijer Đukanović je ponovio ranije ocjene o antidržavnom karakteru protesta.

Odgovarajući na pitanje koje se odnosilo na karakter demonstracija opozicionog Demokratskog fronta, premijer Milo Đukanović je ponovio raniji stav da su protesti, iako najavljeni kao mirni i demokratski, imali od starta cilj nasilje. Đukanović je optužio lidere Demokratskog fronta da su atakovali na državnu suverenost i integracije države u Evropsku Uniju i NATO:

„Sve ovo uz snažnu i javnu podršku koju su dobijali sa strane, kao i zavrni scenario pokazalo je da je glavna meta protesta bila zapravo crnogorska suverenost. Jasna je namjera da se našoj državi nasilnim putem uskrati pravo da sama bira put u budućnost to jest da se protivno odluci građana ponište rezultati demokratskog referenduma od 21.maja 2006 kojim je Crna Gora obnovila nezavisnost", naglasio je premijer.

Kada je riječ o intervenciji policije, koju zbog brutalnosti u jednom dijelu istražuje tužilaštvo i druge institucije, Đukanović je saopštio da je odgovor policije bio primjeren:

„Odgovor policije koja je bukvalno zasuta molotovljevim koktelima, suzavcem, petardama i drugim nedozvoljenim predmetima, bio je odlučan, pravovremen i primjeren datoj situaciji. Ono što je najvažnije za sve jeste da u toj akciji nije bilo ljudskih žrtava ni mnogo teških povreda ni na jednoj strani“, ocijenio je Đukanović.

Sjednici su prisustvovali uglavnom poslanici vladajuće koalicije koji su iznosili slične ocjene o ugroženosti države i ustavnog poretka protestima. Premijerskom satu nisu prisustvovali poslanici Socijalističke narodne partije i Demokrata, koji su ocjenili neprimjerenim da sa Đukanovićem vode dijalog u parlamentu, poslije njegovih kvalifikacija u odnosu na proteste u Podgorici.

Predsjednik Pozitivne Darko Pajović je upitao koliko je Vlada odgovorna za sve veće nezadovoljstvo građana, konstatujući da je na protestima Demokratskog fronta bio veliki broj apolitičnih građana:

„Eskalacija nezadovoljstva koja je iskazana u prethodnim sedmicama, ukazuje da je Vlada svojim prethodnim činjenjem ili nečinjenjem, doprinijela generisanju nezadovoljstvu značajnog broja građana koji su učestvovali na protestima. Jedan dio građana nije tamo došao da bi podržao čelnike bilo koje stranke. Došao je nezadovoljan stanjem u društvu.“

„Već sam rekao, ali ću ponoviti. Organizatori protesta su postavili sebi za cilj da bez izbora promjene vlast. Dakle, da obave jednu neustavnu i nasilnu rabotu. Time i antidržavnu“, odgovorio je premijer Đukanović.

U ime Demokratskog fronta je sjednici prisustvovala individualno poslanica Jelisava Kalezić, koja je odbacila tezu da je namjera organizatora protesta bila rušenje ustavnog poretka:

„Ako kažemo 'protesti imaju cilj rušenja ustavnog poretka', to prosto nije tako. Ja sam učesnica protesta“, navela je poslanica Kalezić.

Premijer Đukanović je rekao da je spreman za razgovore o promjenama u Vladi:

„Spreman sam da Vlada bude smijenjena u parlamentu. Spreman sam da sjednemo da se politički dogovorimo da je interes države da se skrati mandat ili šta god da je posljedica. Jedino što ja mislim da ne smijem biti spreman i da je to u interesu onih koji su glasali za ovu politiku i onih koji su bili protiv nje, to je da se tako igramo sa vlašću, da kako kome padne na pamet da mu je damo“, poručio je premijer.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG