Dostupni linkovi

Bieber: Opozicija pomaže Đukanoviću da ostane na vlasti


Florian Bieber, stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu, objašnjava za našu stranicu "Zašto?" zbog čega su crnogorski izbori uvijek “biti ili ne biti”:

  • U Crnoj Gori vlast nije promijenjena kroz izbore od međuratnog perioda. Ista partija je na vlasti od 1945. godine, bez prekida. Jedina promjena do sada je bila unutar partije. Za partiju koja nikada nije izgubila izbore, svi izbori su velika kocka. Vladajuća partije može izgubiti sve jer nikada prije nije bila u opoziciji i jer se ponaša kao vladajuća partija. Ako izgubi izbore, preživjela bi samo u znatno umanjenom obliku.

  • Vladajuća partija je, uz pomoć nekompetentnosti dijela opozicije, uspjela pretvoriti svake izbore u referendum, stavljajući se na pobjedničku stranu u svim podjelama. Izbori 1998. su bili za ili protiv Miloševića, 2001. i 2002. za ili protiv nezavisnosti, 2006. su bili za konsolidovanje nezavisnosti (i skupljanje koristi od nje) a 2009. i 2012. oko evropskih integracija. Konzervativni dijelovi opozicije su išli na ruku vladajućoj stranci uporno se kladeći se na pogrešnog konja -- Miloševića, državnu zajednicu i, konačno, promovišući više prorusku a manje proevropsku poziciju. Ovo je vladajućoj partiji dalo podršku od strane onih koji je možda ne vole ali su više zabrinuti zbog alternative.

  • Sa svakim izborima, sve je više partija. Sada ih je 10(!) u Demokratskom frontu, tri u koaliciji Ključ, 7(!) albanskih partija, osam drugih, i još tri koje se obraćaju Bošnjacima i Hrvatima. Neke su u opoziciji, neke su možda proopozicione, možda provladine, neke su lojalne opoziciji a druge su u planovima vladajuće partije. Tako da su za tu 31 partiju koja se takmiči protiv DPS-a izbori borba za “sve ili ništa”. Ako izgube, možda će ih biti i više sljedeći put.

  • Drama je jednaka onoj na izborima u Bosni i Hercegovini na kojima se svaki put brane nacionalni interesi. Oni prate isti model, jer rasprava o velikim pitanjima odvlači pažnju sa svakodnevnih problema. Priča o odbrani nezavisnosti i evro-atlantskim integracijama pomaže da se prikrije politički sistem koji se bazira na "patronstvu". Problem opozicije je što nije uspjela da prekine taj narativ i da mu je, svodeći ga na borbu “nas” protiv “njega”, a ignorišući u isto vrijeme da je problem sistemski čak i ako “on” ode, pomogla da preživi.

XS
SM
MD
LG