Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore odlučivaće o upućivanju vojnika u NATO snage za odgovore na krize


Savjet za odbranu i bezbjednost, s lijeva na desno: Ministar odbrane Raško Konjević, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Dritan Abazović
Savjet za odbranu i bezbjednost, s lijeva na desno: Ministar odbrane Raško Konjević, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Dritan Abazović

Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore, državno tijelo koje komanduje Vojskom Crne Gore, razmatrao je prijedlog Ministrastva odbrane o upućivanje jedinica Vojske Crne Gore u sastav snaga NATO u svrhu odgovora na krize.

Iz kabineta predsjednika države Mila Đukanovića, koji je predsjedavao sjednicom na kojoj su učestvovali predsjednica Skupštine Danijela Đurović, premijer Dritan Abazović i ministar odbrane Raško Konjević, saopšteno je da prijedlog ne predviđa upućivanje dodatnih snaga Vojske Crne Gore.

“Već se pored snaga u sastavu Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force), stvara zakonski osnov i za upotrebu snaga u NATO misiji Isturenog i pojačanog prisustva (Enhanced Forward Presence) u svrhu odgovora na krize, a u skladu sa odlukama Sjevernoatlantskog savjeta i odgovarajućih NATO planova,"saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Đukanović, Đurović i Abazović su po funkcijama predsjednika države, skupštine i vlade, članovi Savjeta, a odluke donose konsezusom.

Kako je saopšteno, Savjet za odbranu i bezbjednost će utvrđeni predlog na razmatranje i odlučivanje dostaviti Skupštini Crne Gore.

Da bi pripadnici Vojske Crne Gore mogli da učestvuju u misijama van države, odobrenje, na predlog Savjeta treba dati Skupština Crne Gore.

Savjet je, utvrdio i kako je navedeno nacionalna ograničenja pripadnika Vojske Crne Gore za vrijeme angažovanja u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize.

Nije, međutim objašnjeno o kojim konkretno ograničenjima je riječ.

Nakon sjednice nije bilo izjava za javnost.

Predstavljen je i izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i međunarodnim vježbama u 2021. godini.

“Članovi Savjeta informisani su da je Vojska Crne Gore od planiranih 14 međunarodnih vojnih vježbi učestvovala na 11, od kojih su četiri izvedene u Crnoj Gori.

Uoči sjednice jedan od lidera opozicionog prosrpskog Demokratskog fronta Milan Knežević pozvao je predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović da ne podrži slanje crnogorskih vojnika na istok Evrope.

Đurović je članica prosrpske Socijalističke narodne partije (SNP) koja učestvuje u manjinskoj Vladi Dritana Abazovića koja je izabrana 28. aprila.

U Vladi su Abazovićev pokret URA, SNP, Socijaldemokratska partija i partije manjinskih naroda.

Parlamentarnu podršku im pruža Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića koja ne učestvuje u Vladi.

XS
SM
MD
LG