Dostupni linkovi

Tužilaštvo utvrdilo da su Đokovićevi PCR testovi validni


Novak Đoković na ceremoniji u Budvi, januar 2022.
Novak Đoković na ceremoniji u Budvi, januar 2022.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u sredu da je, postupajući po krivičnoj prijavi, utvrdilo da je srpski teniser Novak Đoković više puta testiran na korona virus i da su i potvrde o rezultatu testiranja 16. decembra i 22. decembra 2021. validne.

U saopštenju ovog tužilaštva, 2. februara, navodi se da je 12. januara primljena krivična prijava protiv NN lica od potpisnika "Budimir Grom" za krivično delo falsifikovanje isprave.

"U prijavi je ukazano da su nepoznata lica sačinila falsifikovanu ispravu – PCR potvrde, koje je kasnije upotrebio Novak Đoković za izuzeće od vakcinacije pri ulasku u Australiju, kao i prilikom izjavljivanja žalbe na odluku o ukidanju vize", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo navodi da je izvršilo neophodne provere i uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu zdravlja radi provere tačnosti podataka.

Kako se dalje navodi u saopštenju, tužilaštvo je 2. februara obavešeno od Ministarstva zdravlja da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da su potvrde o rezultatu testiranja na korona virus na koje se ukazuje u krivičnoj prijavi autentične.

Iz tužilaštva su naveli da je, nakon prikupljenih podataka, odbacilo krivičnu prijavu.

Novak Đoković deportovan je u januaru iz Australije, nekoliko sati nakon što je sud odbacio njegov pokušaj da ostane u zemlji kako bi igrao na turniru Australijan Open.

To je usledilo nakon jedanaestodnevne sage koja je uključivala dva otkazivanja vize, dva osporavanja na sudu i pet noćenja u dva boravka u hotelu za imigracione pritvore u kojem se nalaze tražioci azila.

Tokom postupka pred sudom u Australiji, Đokovićev pravni tim je objavio da je Đoković 16. decembra bio pozitivan na COVID-19.

Objavljen je i test urađen na beogradskom Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" koji pokazuje da je tada bio pozitivan.

Budući da je teniser nakon toga viđen na javnom događaju, iako je bio u obavezi da bude u samoizolaciji, to je otvorilo sumnje u autentičnost rezultata njegovog PCR testa.

Naime, Đoković je istog dana (16. decembra) prisustvovao bez maske na ceremoniji na kojoj mu je državna Pošta Srbije u znak priznanja za dostignuća uručila poštansku marku sa njegovim likom, a narednog dana Đoković je uručio pehare i priznanja mladim teniskim laureatima.

Takođe, Đoković je 18. decembra pozirao bez maske za francuski sportski list L’Ekip (L'Ekuip) sa trofejom "Šampion šampiona 2021.", naveo je taj list.

Đoković je 12. januara priznao da je prekršio pravila izolacije, opisujući to kao "grešku u proceni".

XS
SM
MD
LG