Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pubertet kod djevojčica započinje sve ranije


Ilustrativna fotografija
Prikupio: Rinko Golubović

Studija Sveučilišta Copenhagen nedavno je pokazala da je dob dječaka i djevojčica u kojoj ulaze u pubertet sve manja, a ova se promjena u Europi zbila u vrlo kratkom periodu. Osim kalorične prehrane okrivljuju se i kemikalije.

Kod djevojčica, početak puberteta u prosjeku je sad za 1 godinu ranije - već s 11 godina. Za dječake granica se snizila za četiri mjeseca i u prosjeku počinje već s 10 godina.

Zasebna istraživanja u Nizozemskoj i Italiji potvrdila su ove podatke. Endokrinolozi izvještavaju o bujici djece sa simptomima preranog puberteta.

Dr. Richard Stanhope, s londonske Great Ormond Street Children's Hospital smatra da ovo predstavlja problem jer psihički razvoj ne prati i tjelesni pa se djeca ne mogu nositi s izgledom koji pokazuje više godina nego ih imaju.

"Oni su fizički spremni za seksualnu reprodukciju, ali mentalno nesposobni", rekao je dodajući da su zbog toga ranjiviji na pokušaje seksualnog zlostavljanja i tinejdžersku trudnoću.

Kod dječaka se to može ispoljiti riskantnim ponašanjem i zloupotrebom alkohola i narkotika. Smatra se da povišena razina muškog hormona testosterona može dovesti do agresije kod dječaka koji su premladi da kontroliraju impulse.

Osim toga djeca su svjesna razlike između sebe i svojih vršnjaka koji im sad djeluju djetinjasto pa se počnu družiti sa starijima od sebe ili se srame svojeg naglog razvoja držeći se pogrbljeno i odjećom skrivajući obline.

Kalorična hrana vjerojatno je djelomično kriva za ovaj trend, no ne može ga u potpunosti objasniti.
XS
SM
MD
LG