Dostupni linkovi

Komitet za imunizaciju Srbije razmatra odluku o četvrtoj dozi vakcine


Vakcinacija "booster" dozom vakcine u Beogradskom sajmu, 25. avgust 2021.
Vakcinacija "booster" dozom vakcine u Beogradskom sajmu, 25. avgust 2021.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, Mirsad Đerlek, izjavio je 4. januara da Komitet za imunizaciju razmatra odluku o primanju četvrte doze vakcine protiv kovida-19, zbog toga što efektivnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva.

„Bez obzira što nismo uspjeli u većem obimu da ubijedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo. Evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza“, kazao je Đerlek za Blic, prenosi Beta.

Prema njegovoj ocjeni, postojeće vakcine još uvijek dobro reaguju na nove sojeve ali su buster doze neophodne.

„Čvrsto vjerujem u naše stručnjake i mislim da će Nacionalni komitet odrediti tačan tajming kada ćemo krenuti u vakcinaciju sa četvrtom dozom kao i to koje će biti populacione grupe. Takođe, vjerujem da ćemo u 2022. uspjeti da završimo priču sa korona virusom“, rekao je Đerlek.

Još 19 ljudi preminulo je u Srbiji u posljednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom, a registrovano je 5.224 slučaja infekcije, saopštilo je 4. januara Ministarstvo zdravlja Srbije.

Od početka epidemije COVID-a 19 u Srbiji, po podacima Ministarstva zdravlja, od posljedica zaraze korona virusom preminulo je 12.806 ljudi, dok je ukupno registrovano 1.310.845 slučajeva infekcije.

Izvor: BETA
XS
SM
MD
LG