Dostupni linkovi

Koliko djeca u BiH znaju o EU


Fotografije uz tekst: Selma Boračić
Fondacija lokalne demokratije u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije Vijeća ministara BiH kao prijateljem „Dječijeg ljeta”, koje se tradicionalno organizira u okviru festivala Baščaršijske noći, održalo je dvije radionice za djecu na temu Evropska unija i put Bosne i Hercegovine u EU.

Druga radionica pod nazivom „Zvjezdano nebo“ okupila je najmlađe građane Sarajeva na platou ispred Katedrale.

Stotine raznobojnih papirića razbacanih ispred sarajevske Katedrale privukle su znatiželju najmlađih Sarajlija, ali i njihovih vršnjaka koji su sa roditeljima u posjeti glavnom gradu BiH. Sa makazicama u rukama, djevojčice i dječaci, učestvujući u radionici „Zvjezdano nebo“,
Kroz ove radionice afirmišemo neke pozitivne stvari u društvu. To je pravda, sloboda, sigurnost, druženje, ekologija
oprezno izrezuju prvi oblik kako su im objasnili aktivisti Fondacije lokalne demokratije, a to je zvijezdica.

„Ja sam napravila ovu zvjezdicu, jednog leptirića i žuto srce“, kaže nam jedna djevojčica.

I dok su djeca bojila zastavu Evropske unije, upitali smo također jednu djevojčicu šta zna o Evropskoj uniji.

„Znam da Sarajevo nije u Evropskoj uniji. Znam da se Bosna nekoliko puta kandidirala da uđe u Evropsku uniju. Nikad je još nisu primili“, odgovorila nam je.

Uz djecu, koja su se igrala sa svojim vršnjacima, nekolicina roditelja također je uz pomoć makaza pravila zvjezdice. Evo šta roditelji misle:

„Pa naravno da je igra najbolji način. Još kad su djeca multietničkog sastava, igra ih je spojila, ne odvajamo djecu po nacionalnoj osnovi. Mislim, žalosno je da Evropska unija treba nešto pokrenuti da bi djeca uživala u ovom gradu. Zar ne možemo mi sami to organizovati.“

„Naša djeca su davno u Evropi, ja se nadam. Ako budemo vaspitavali našu djecu na ovakav način, mislim da ćemo brzo ući u Evropu. Ali, tu je najvažnija uloga roditelja - kad se još više roditelja spusti na koljena, da se igraju sa svojom djecom i provode što više kvalitetnog vremena s njima , a ne da ih prepuštaju igricama, crtićima , da se sami snalaze.“

Radionice za djecu na temu Evropska unija i put Bosne i Hercegovine u ovu porodicu evropskih država imaju za cilj da kroz igru upozna najmlađe sa svime što donosi Evropska unija. Kroz radionice najmlađi će, uz igru i interaktivni sadržaj koji nude dvije publikacije koje izdaje Direkcije za evropske integracije za predškolski i osnovnoškolski uzrast, napraviti prve korake u učenju o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija. To su magazin “EU Palčić” i bojanka „Putujte sa zvjezdicom”, kaže šefica grupe za promociju Direkcije za evropske integracije Jesenka Hadžajlija i dodaje:

„Radi se o magazinu o EU u BiH. Pokrili smo područje čitave Bosne i Hercegovine, odnosno takozvana sva tri nastavna plana i programa, što nam je bilo u velikom interesu. Objavili smo bojanku „Putujte sa zvjezdicom“, a namjera nam je bila da i najmlađima prikažemo
Najmlađi znaju mnogo više o Evropi i EU nego oni koji bi trebalo da znaju o tome. Djeca su ustvari ta koja će biti ravnopravni partneri sa onima s druge strane stola u Evropskoj uniji.
kako bh. zvjezdica, odnosno zvjezdica sa bh. zastave putuje, stječe veliko društvo na tom putu, i na kraju mirno zaspi u svom krevetu u stabilnom okruženju evropskih prijateljica zvjezdica.“

Hadžajlija ističe kako je kroz osmogodišnji rad sa najmlađima otkrila da oni mnogo toga znaju o Evropi.

„Mislim da u ovom trenutku naši najmlađi znaju mnogo više o Evropi i EU nego oni koji bi trebalo da znaju o tome. Djeca su, ustvari, ta za koju ja kažem da će biti ravnopravni partneri sa onima s druge strane stola u Evropskoj uniji. Ustvari, oni će biti ti koji će i pregovarati i implementirati sva ta famozna poglavlja, sto hiljada i više stranica koje će BiH imati obavezu da preuzme prilikom ulaska, i prije ulaska u Evropsku uniju“, objašnjava ona.

Edita Pršić iz Fondacije lokalne demokratije kaže kako se kroz radionice za djecu pokušavaju promovisati pozitivne vrijednosti u društvu.

„Kroz ove radionice mi afirmišemo neke pozitivne stvari u društvu. To je pravda, sloboda, sigurnost, druženje, ekologija. Zadovoljstvo nam je da ako barem jednom djetetu dođemo porukom da ono nije krivo nizašta, i tada mi mislimo da smo uspjeli“, kaže Pršić.

U okviru Dječijeg ljeta održaće se još dvije radionice u evropskom duhu i to pod nazivima „Budimo prijatelji“ i „Evropa je više nego što mislite“. Radionice organizuju Fondacija lokalne demokratije i Direkcija za evropske integracije BiH koja je od ove godine prijatelj „Dječijeg ljeta“, manifestacije koja se tradicionalno organizuje u okviru festivala Baščaršijske noći.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Velika stopa nezaposlenosti među mladima u BiH
Evropska komisija otkazala projekte pomoći BiH
BiH se suočava s ozbiljnim nedostatkom vještina
*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG