Dostupni linkovi

Velika stopa nezaposlenosti među mladima u BiH


Ilustrativna fotografija, fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Ilustrativna fotografija, fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Više od polovine mladih osoba, od 18 do 35 godina starosti, u Bosni i Hercegovini je nezaposleno, što je gotovo četiri puta više od prosječne stope nazaposlenih mladih u Evropskoj uniji.

Ukupno 58 posto mladih u Bosni i Hercegovini ne radi, a zabrinjava i podatak da je dva i po puta veća stopa nezaposlenosti kod mladih nego kod starijih, što je najveća razlika u zemljama tranzicije.

Samir Mahmić iz Omladinsko informativne agencija OIA kaže da predstavnici vlasti ne vode računa kako o sistemu obrazovanja, tako i o zapošljavanju mladih osoba.
Famozni izraz „mladi“ koristi samo u ovim predizbornim kampanjama. Uvijek bude milion obećanja.


„Država je već u više navrata pokazala da se taj famozni izraz „mladi“ koristi samo u ovim predizbornim kampanjama. Uvijek bude milion obećanja. Sada nam se spremaju izbori i vidjećete, na svakom koraku će se spominjati mladi - zaposlenje, mladi – obrazovanje, međutim, već nakon trećeg oktobra polako će se početi zaboravljati. Uz to i kakva je situacija – mladi su nažalost pasivni, nezainteresovani za sve živo – i oni će se isključiti iz svega toga“, objašnjava Mahmić.

I Komisija za koordinaciju pitanja mladih pri Vijeću ministara BiH je u svojoj studiji pokazala da se mladi nalaze u nezavidnom položaju. Zaključeno je da su nezaposlenost i obrazovanje gorući problemi. Predloženi su i neki projekti, međutim, ništa se nije uradilo kako bi se pitanja mladih riješila, kaže Boris Kordić iz Hrvatske akademske zajednice.

„Komisija je izradila nekoliko projekata u smislu otvaranja centara za mlade koji bi pomogli zapošljavanju mladih. Bilo je tu prijedloga određenih strategija, osnivanja fonda za mlade koji bi stimulirao zapošljavanje mladih, itd. itd. Znači, bilo je određenih inicijativa, no, nažalost, one nisu naišle na neko veliko razumijevanje. Nažalost, izgleda da vlast ima neke druge prioritete“, smatra Kordić.

Ipak, Milan Grubor iz Omladinskog savjeta Republike Srpske drugačije misli. Grubor kaže da je država u posljednje vrijeme napravila pozitivan iskorak u politici prema mladima, ali to je, smatra on, nedovoljno jer su potrebe mladih mnogo veće.
Predstavnici omladinskih organizacija kažu da su mladi iz BiH pasivni i da se ne bore za svoja prava.


„Mi smo radili jednu analizu u RS. Mi već imamo, a nadam se i u Federaciji, Zakon o mladima. Prije deset godina nije bilo ništa, mladi se uopšte spominjali. Napravljen je iskorak, to treba reći, ali taj iskorak je daleko, daleko manji od onog što su stvarne potrebe na terenu. Imamo komisije za mlade, imamo budžete za mlade, imamo projekte za mlade, postoje neki projekti zapošljavanja mladih, stambenog zbrinjavanja mladih, ali to je sve u praksi izuzetno minorno i nedovoljno da se riješe svi problemi mladih. Pitanje je da li je taj pomak napravljen zato što je to društvo shvatilo da su mladi budućnost ili zato što je bila neka inicijativa iz Evropske unije. Mi jednostavno želimo da promijenimo sliku. Ima jedna super izjava Duška Radovića - Na mladima svijet ostaje čim stari donesu takvu odluku. Tako da smo mi, otprilike, u toj poziciji“, kaže Grubor.

Predstavnici omladinskih organizacija kažu da su mladi iz BiH pasivni i da se ne bore za svoja prava. Milan Grubor iz Omladiskog savjeta RS-a kaže da će se pravi problemi dogoditi kada BiH postane dio Evropske unije jer će mladi iz BiH imati jaku konkurenciju i u zapošljavanju i u obrazovanju:

„Imamo problem i samih mladih koji, kad završe fakultet - govorim o nekoj većini, ne žele da se dodatno usavršavaju, ne žele da koriste internet, koji ne žele da rade u svojoj stvarnoj struci, a ako se vratimo malo dublje, imamo studente koji ne žele da uče to što studiraju nego žele da nauče samo ispitna pitanja, da nabubaju testove i onda, otprilike, studenti varaju roditelje, roditelji varaju državu, svak nekoga vara, a niko neće da pogleda istini u oči – da vidimo gdje smo u odnosu na okruženje, u odnosu na tu veliku zajednicu u koju ćemo ući, gdje je tu naša pozicija, čime ćemo mi tu da dominiramo, gdje su polja koja mi možemo u toj velikoj zajednici na neki način da osvojimo“, mišljenja je Grubor.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Koliko djeca u BiH znaju o EU
Evropska komisija otkazala projekte pomoći BiH
BiH se suočava s ozbiljnim nedostatkom vještina

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)

XS
SM
MD
LG