Dostupni linkovi

Bušati: Besa je data da se granice neće menjati


Ditmir Bušati

Razgovarao: Artan Haraqija, (priredila Amra Zejneli)

"Stav Albanije je jasan - težnja Albanaca je učlanjenje u EU, zato što ona ujedinjuje narod i nacije", izjavio je u intervjuu za RSE, Ditmir Bušati, ministar spoljnih poslova Albanije, koji se inače nalazi u poseti Pragu.

"Stav Albanije, naš stav je bio uvek kristalno jasan, dosledan i zbog konstruktivnog i dinamičnog stava naše spoljne politike u regionu, Albanija se smatra sidrom regionalne stabilnosti", izjavio je Bušati, komentarišući reakcije u Beogradu povodom izjave albanskog premijera.

"Političari u Beogradu su slobodni da tumače izjave koje dolaze iz Albanije kako hoće, čak i u njihove dnevne, političke svrhe. Nije normalno da se one pogrešno protumače, ali me ne zabrinjavaju ni načini te interpretacije, pa ni zloupotreba tih izjava", dodao je on.

Albanski šef diplomatije je kazao da je evroatlanska orjentacija i Albanije i Kosova jasna, i da je još albanski premijer "dao Besu međunarodnoj zajednici da se granice neće menjati".

On je istakao i da prema EU i SAD postoji velika zahvalnost za sve što su uradili u regionu, naročito od pada komunizma pa do danas, te izrazio uverenje da su i Albanija i Kosovo konkretnim procesima i delovanjima ne samo u korist regiona već i šire, dokazali tu zahvalnost.

"Naš izazov jeste, a to jasno stoji i u programu albanske vlade, ali i u onom kosovskom, kako da ovaj prostor koji smo osvojili trudom i uz pomoć SAD-a i EU pretvorimo u prostor demokratske stabilnosti i prosperiteta za naše građane", kazao je Bušati.

Na pitanje da li postoji zabrinutost kada je reč o politikama EU prema Albancima na Balkanu, kao što je nekoliko puta istakao premijer Edi Rama, Bušati je odgovorio da ne postoji diskriminirajuća politika prema Albnacima.

"Mislim da je suprotno od toga tačno, EU vodi jednu pravednu i poštenu politiku prema svim zemljama u regionu. Ono što premijer Rama i što svi mi tražimo jeste jedan predvidljiv proces. Mi smo pozdravili to što je Srbija dobila status kandidata i što je otpočela pregovore za članstvo. Isto smo uradili i u slučaju Crne Gore i verujem da bi jedna eventualna odluka za početak pregovora za Albanijom bila doprinos EU za politike koje je ona sama ukorenila na Zapadnom Balkanu. Isto možemo reći i kada govorimo o procesu liberalizacije viza na Kosovu, o potpisivanju Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje sa Kosovom, zato što su to, na jedan ili drugi način, investicije same EU za građane Zapadnog Balkana. Ne bi bilo pravedno i produktivno sa naše strane da postavljamo imaginativne zidove za diskriminativne politike", istakao je Bušati.

Inače, Ditmir Bušati ovih dana boravi u Pragu, gde se sastaje sa visokim zvaničnicima Republike Češke, a u cilju oživljavanja političkih i ekonomskih odnosa dveju država, a što će biti i cilj Ramine posete ovoj zemlji na jesen.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG