Dostupni linkovi

Diskriminacija učenika škola 'Bosna Sema'


Učenici "Bosna Sema" škola su samo prošle godine osvojili 13 medalja na svjetskim takmičenjima
Učenici "Bosna Sema" škola su samo prošle godine osvojili 13 medalja na svjetskim takmičenjima

Ne smiruju se reakcije nakon što su početkom decembra učenici škola u sistemu „Bosna Sema“, ostali bez priznanja Ministarstva obrazovanja Vlade Federacije BiH.

Matematičari i fizičari, koji godinama na državnim i međunarodnim takmičenjima osvajaju medalje i nagrade su izostavljeni, prema brojnim tumačenjima, samo zato što dolaze iz obrazovnih institucija koje se dovode u vezu sa Fethullahom Gulenom, čiju organizaciju Turska smatra terorističkom.

Ministrica Elvira Dilberović ove optužbe odbacuje navodeći da se radi o tehničkom propustu, dok je grupa intelektualaca uputila otvoreno pismo tražeći njenu ostavku.

Jedan od inicijatora pisma Sinan Alić, predsjednik Fondacije „Istina, pravda pomirenje“ iz Tuzle, kaže da je izabran monstruozan kriterij za dodjelu priznanja mladim.

„A taj monstruozni kriterij ogleda se u sljedećem: Nije bitno znanje nego je bitan mentor koji je to znanje prenio djeci. I taj 'sumnjivi' mentor iz 'sumnjivih' škola je osnovni kriterij kojim centrala ministrice Dilberović, dakle SDA, šalje depeše i brišu djecu koja su bila na prvom, drugom ili trećem mjestu na svjetskim takmičenjima iz fizike i matematike. I to je strahovita poruka.

Tačno je da (ministrica) nema ingerencije, ali mogla je zaustaviti to i ne dozvoliti da se direktno politika uvuče tamo gdje joj nije mjesto: Sinan Alić
Tačno je da (ministrica) nema ingerencije, ali mogla je zaustaviti to i ne dozvoliti da se direktno politika uvuče tamo gdje joj nije mjesto: Sinan Alić

Nažalost, to je prosvjetna radnica, nastavnica, profesor, koja je tu poruku uputila mladim ljudima. Šta oni da rade u ovoj državi!? Pasoš, pa pravo Zapadna Evropa! I mi smo zbog toga reagovali. Mora ova država stvarati normalne uslove za mlade ljude jer ona normalna neće biti narednih dvadeset, trideset godina, sa ovakvim ministrima, doministrima, predsjednicima, parlamentarcima itd.

Mi, ta neformalna grupa ljudi, mi jednostavno smo smatrali da se ne može više ćutati na takvo ponašanje onih koji neodgovorno rade odgovorni posao, najjednostavnije rečeno. Dakle, ona kao ministrica, kaže da nema ingerencije. Tačno da nema ingerencije, ali mogla je zaustaviti to i ne dozvoliti da se direktno politika uvuče tamo gdje joj nije mjesto - to je obrazovni sistem. I to je sramotno, bez obzira o kojoj politici je riječ“, kaže Alić

Učenike predlažu kantonalna minstarstva, dala je objašnjenje ministrica Dilberović

„Mi smo prihvatili njihove liste s tim da je jedan učenik iz Tuzlanskog kantona bio na spisku najboljih učenika srednjih škola, ali je naziv škole bio osnovna škola. U demokratskoj državi bi prvo trebali ispitati stvar pa onda nešto tvrditi. Ti isti učenici su prošle godine dobili nagrade za svoja postignuća, naročito na olimpijadama, jer je federalno ministarstvo finansiralo ili sufinansiralo olimpijade. Uostalom, ja sam na Vladi FBiH bila inicijator prijedloga se podrže sa 10.000 KM", poručila je Dilberović.

Tako je izbrisano ime Bahrudina Trbalića, izuzetno uspješnog učenika Međunarodne srednje škole u Tuzli, osvajača srebrne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike.

Ti isti učenici su prošle godine dobili nagrade za svoja postignuća, naročito na olimpijadama: Elvira Dilberović
Ti isti učenici su prošle godine dobili nagrade za svoja postignuća, naročito na olimpijadama: Elvira Dilberović

Da li se zbog tehničke greške, ako je ona uopšte postojala, mogu zanemariti sjajni uspjesi djece, bez obzira iz koje škole dolaze?

Učenici „Bosna Sema“ obrazovnih institucija smatraju da su diskriminisani upravo zbog pohađanja tih škola, te su uputili otvoreno pismo javnosti i ministrima obrazovanja Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

Naveli su, kako su samo prošle godine osvojili 13 medalja na svjetskim takmičenjima. Dvije od njih je, u BiH donio matematičar Zlatko Salko Lagumdžija, jedan od potpisnika pisma, koji kaže:

„Sada nam šalju poruku – ako ste iz nepodobne škole nećete dobiti našu nagradu. Sutra nam mogu poručiti - ako ste iz škole koja se nama ne sviđa ne možete predstavljati BiH. Ne želimo da se to dešava ni nama, ni našim prijateljima, odnosno najboljim učenicima i studentima.“

Advokat Senad Pećanin, jedan od potpisnika pisma kojim se traži ostavka ministrice Elvire Dilberović ističe da se ne može preći preko diskriminacije učenika, samo zbog toga što pohađaju školu koja se veže za ideološku opciju utemeljitelja koji je odlukom turskog perdsjednika Erdogana proglašen neprijateljem te zemlje.

„Radi se o učenicima koji pohađaju legalnu školu u BiH, koja posluje po svim zakonima države a s druge strane radi se o činjenici da je odnos prema toj školi predmet volje i odluke šefa strane države, u ovom slučaju Turske. Radi se o jednom neprihvatljivom političkom voluntarizmu koji diskriminira najbolje učenike. To nažalost ukazuje na činjenciu da je aktuelno rukovodstvo SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović, koji je i član Predsjedništva BiH, pokazuje jednu vrstu snishodljivosti prema zahtjevima turskog predsjednika, što ozbiljno narušava integritet i suverenitet BiH, ali pokazuje i odnos prema vlastitim građanima.

Aktuelno rukovodstvo SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović pokazuje jednu vrstu snishodljivosti prema zahtjevima turskog predsjednika: Senad Pećanin
Aktuelno rukovodstvo SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović pokazuje jednu vrstu snishodljivosti prema zahtjevima turskog predsjednika: Senad Pećanin

To se pokazalo i u činu sramotnog oduzimanja već dodijeljenog priznanja 'Plaketa Grada Sarajeva' jednom profesoru u toj školi, koji je nagrađen zbog doprinosa obrazovanju učenika koji su postigli sjajne rezultate na svjetskim takmičenjima iz matematike i fizike. Gradsko vijeće Sarajeva je očito na zahtjev SDA, a pod pritiskom turskih vlasti obrukalo i Sarajevo i BiH, i oduzelo nagradu profesoru“, kaže Pećanin.

Radi se o tome da su vijećnici grada Sarajeva donijeli a zatim ekspresno povukli odluku da priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“ dobije Ali Lafcioglu, pofesor u „Bosna Sema“ obrazovnim institucijama, kojem pripadaju zasluge što bh. matematičari i fizičari osvajaju brojna priznanja širom svijeta.

U argumentima za povlačenje odluke je istaknuto da bi mogli biti ugroženi „bratski odnosi sa Istanbulom, Ankarom i Konjom“.

"Mi smo procijenili da bi donošenje jedne takve odluke bilo štetno za prijateljske odnose Sarajeva sa pobratimskim gradovima u Turskoj. Ono što je najbitnije, narušio bi dobre odnose između naroda Turske i naroda BiH", izjavio jezamjenik gradonačelnika Sarajeva, Abdulah Skaka.

Grupa intelektualaca iz BiH, javno je reagirala na, kako su naveli, ovakav podanički odnos bh. vlasti.

„Uskraćivanjem zasluženog priznanja profesoru Lafciogluu, na prijedlog gradonačelnika Ive Komšića i njegovog zamjenika Abdulaha Skake pokazalo se da je Bosna i Hercegovina pašaluk turskog predsjednika Ređepa Tajipa Erdogana u kome se njegovi fermani izvršavaju bez pogovora“, navodi se u ovom javnom obraćanju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG