Dostupni linkovi

Gulenove škole: Umjesto Islamskoj zajednici, u ruke novog vlasnika


Bivši učenici "Gulenovih škola" i ugledni intelektualci upozoravali su da bi preuzimanjem ovih škola postojala opasnost da se ideologija Fetulaha Gulena infiltrira u Islamsku zajednicu u BiH
Bivši učenici "Gulenovih škola" i ugledni intelektualci upozoravali su da bi preuzimanjem ovih škola postojala opasnost da se ideologija Fetulaha Gulena infiltrira u Islamsku zajednicu u BiH

Bosna Sema institucije otkazale su ponuđenu saradnju s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini (IZ BiH), te su umjesto uvakufljenja, odnosno poklanjanja imovine vrijedne 60 miliona eura, postigli dogovor s američkom kompanijom US Global Invest LLC.

IZ BiH u svom je saopštenju navela kako su "bili spremni da ovaj proces uspješno privedu kraju na zadovoljstvo učenika, studenata, njihovih roditelja i cijele društvene zajednice".

Prestanak saradnje dogodio se desetak dana nakon što je u ovu instituciju ušla revizorska kuća koja je, trebala procijeniti poslovanje, kako bi uvakufljenje bilo i provedeno, stoji u saopštenju IZ BiH.

"U procesu pregovora sa rukovodstvom 'BOSNA SEMA-e' pokazalo se da je riječ o velikoj i vrijednoj imovini u kojoj je vršen veliki finansijski promet, te je Islamska zajednica procijenila da je nužno uvesti ovlaštenu revizorsku kuću, čiji bi revizorski nalaz bio osnov za dalji proces preuzimanja imovine i institucija 'BOSNA SEMA-e' ", navodi se takođe u saopštenju IZ BiH.

Institucije koje se dovode u vezu s pokretom FETO na čijem je čelu kontroverzni imam Fetulah Gulen, a kojih u BiH ima 15, uključujući i Burch univerzitet otišle su u ruke kompaniji, prvenstveno okrenutoj ulaganju u energetske projekte, tehnologiju i proizvodnju, kako to bar stoji na njihovoj zvaničnoj web stranici.

Naprasno prekidanje saradnje s Islamskom zajednicom u BiH koju su inicirali iz Bosna Sema rukovodstva, može imati veze i sa finansijskim problemima u koje je, kako je potvrdio i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, zapala ova institucija.

"Mi imamo informaciju da se u tim školama finansijski dešava dosta problema", navodi Crnadak.

Podsjetimo, nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, turske vlasti indirektno na pojedine bh. zvaničnike vrše pritisak da se ove institucije zatvore, mada Crnadak to negira.

"Nisu bili nikakvi posebni zahtjevi. Oni smatraju da se radi o organizaciji koja je opasna. Upozoravaju na njih sve zemlje, pa tako i BiH. Razgovarali smo o tome. Znate da je to jednim dijelom na kantonalnom, jednim na entitetskom nivou. Uglavnom, naš je stav da pratimo šta se tu dešava, da budemo u kontaktu s Turskom, ali nikakvog posebnog pritiska, niti nekih posebnih obećanja, nije bilo", ističe bosanskohercegovački šef diplomatije.

Sarajevo: Obrazovne institucije Bosna Sema
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Međutim, bivši učenici tzv. Gulenovih škola, te ugledni intelektualci, upozoravali su da bi preuzimanjem ovih škola postojala opasnost da se ta ideologija infiltrira u Islamsku zajednicu. Na oprez je svojevremeno u medijskim istupima upozorio i profesor arapske književnosti i filologije Esad Duraković.

"Ti ljudi, te sekte, djeluju ponajviše preko škola, raznoraznih instituta, kulturnih centara, dakle institucionalno. Gulenova organizacija, ako je tako mogu nazvati, već je uveliko zakoračila u naš prostor, a da mi, na žalost, kao i u mnogim drugim slučajevima nismo osvješteni, ne gledamo daleko i ne vidimo budućnost. I onda će doći do konflikata između ovih tradicionalnih bošnjačkih muslimana i ovih ekstremnih. Oni su tu u jednoj zavjereničkoj akciji. Prema tome, postoji opasnost da se djeluje na taj način, preko institucija i ta vrsta djelovanja je najopasnija", riječi su Durakovića.

Novi investitori su naveli kako s jednom uglednom američkom obrazovnom institucijom planiraju pokrenuti akademsku saradnju koja treba rezultirati dobijanjem dvojnih diploma, te da će to unaprijediti obrazovni sistem u BiH.

S druge strane, iz Bosna Sema institucija naveli su kako nova vlasnička struktura ni u kom pogledu neće uticati na plan, program i prirodu postojećih naučno-obrazovnih procesa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG