Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Hrvatske osudila napad na LGBT zabavu


Ilustracija

Vlada Hrvatske najoštrije je osudila to što je u zagrebačkom LGBT klubu prošle noći bačen suzavac tokom tematske večeri.

"Vlada će se odlučno suprotstaviti svakom obliku nasilja i govora mržnje, rasne, verske i polne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i sigurnost svih naših gradjana", navedeno je u vladinom saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova istražuje napad i potom će izvestiti javnost o motivima i načinu izvršenja.

Zagrebačka policija je u nedelju saopštila da su dve osobe povređene tokom bekstva iz LGBT kluba oko 3.30 sati kada su nepoznata lica bacila suzavac.

Vlada očekuje da se što pre pronađu počinioci i utvrdi njihova odgovornost.

Napad na zagrebački LGBT klub na Trnju osudilo je više političkih stranaka i udruženja. Najveća opoziciona stranka, Socijaldemokratska partija saopštila je da će najoštrije boriti protiv zločina iz mržnje i porasta mržnje prema naosetljivijim društvenim grupama.

"SDP najoštrije osuđuje ovaj napad na klub u kojemu je bila većina osoba pripadnika LGBT populacije, ali ključni napad je na mladost, veselje i užitak života", izjavio je poslanik SDP Bojan Glavašević na konferenciji za novinare.

Napad je osudilo i udruženje "Zagreb prajd" koje je navelo da je "čin nasilja iz mržnje rezultirao s nekoliko povređenih osoba koje su panično pokušale da napuste klub Super Super", i zatražilo brzu i efikasnu istragu.

"Zagreb prajd" ukazuje da je došlo do eskalacije mržnje u javnosti što je "podstaknuto sve agresivnijim i glasnijim diskursom radikalne klerikalne desnice protiv ustavnih vrednosti Republike Hrvatske, koji nailazi na prećutno odobravanje Vlade Hrvatske".

XS
SM
MD
LG