Dostupni linkovi

Direktor bh. obavještajne agencije oslobođen krivice za zloupotrebu položaja


Osman Mehmedagić, direktor OSA-e pred Sudom BiH
Osman Mehmedagić, direktor OSA-e pred Sudom BiH

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je oslobađajuću presudu direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osmanu Mehmedagiću koji je bio optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti. Krivnje je oslobođen i uposlenik OSA-e Muhamed Pekić, prethodno optužen za ista krivična djela.

Sud BiH utvrdio je da Tužiteljstvo nije dokazalo krivnju optuženih.

Riječ je o prvostepenim presudama na koje postoje mogućnost žalbe Tužiteljstva BiH.

"Na osnovu dokaza koje je tužilac izveo na glavnom pretresu, Sud nije mogao izvesti zaključak da su optuženi na osnovu prethodnog dogovora o izvršenju krivičnog djela preduzeli nezakonite radnje s ciljem da drugom nanesu štetu ili teže povrijede prava drugog. Radnja izuzimanja videosnimka s nadzorne kamere, po ocjeni Suda, bila je od operativnog značaja, o čemu su detaljno i uvjerljivo svjedočili upravo svjedoci optužbe Trifko Buha i Ibrahim Međedović", saopćeno je iz Suda BiH.

Osman Mehmedagić (desno) i braniteljica Senka Nožica (lijevo) nakon izricanja presude.
Osman Mehmedagić (desno) i braniteljica Senka Nožica (lijevo) nakon izricanja presude.

Braniteljica direktora OSA-e Senka Nožica je nakon izricanja presude kazala da je riječ o pobjedi koja ne zaslužuje bilo kakvo radovanje.

"Cijelim ovim postupkom objektivno željela se na neki način učiniti šteta mnogo značajnoj instituciji u BiH, a to je obavještajna služba. Moram da kažem da je sudija Perić apsolutno sve rekao - ovdje se vodio jedan rat, politički odstrel preko Suda BiH protiv našeg branjenika. Ovdje je cilj svega bilo da se on isključi sa svoga posla", kazala je Nožica.

Tužiteljstvo BiH je 22. oktobra podiglo optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića zbog sumnje da su tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Riječ je o izuzimanju videosnimka nadzornih kamera iz pošte u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Protiv Mehmedagića u Tužiteljstvu se vodi još jedan postupak. U februaru 2021. Tužiteljstvo je, nakon vraćanja predmeta u fazu istrage, podignulo novu optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića i savjetnika direktora OBA Muriza Druškića.

Riječ je o novoj optužnici u aferi "Sigurnosne provjere", koju je krajem prošle godine odbio potvrditi Sud BiH.

Tužiteljstvo BiH Mehmedagića, Cikotića i Druškića, koji je, osim funkcije savjetnika generalnog direktora OSA-e, i član Komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera, tereti da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Provjere validnosti Mehmedagićeve diplome su, također, predmet istrage Tužiteljstva BiH. Istraga u vezi s diplomom pokrenuta je početkom 2019. godine.

Tada je Tužiteljstvo zatražilo od svih direktora sigurnosnih agencija BiH da dostave na uvid svoje diplome. Sve sigurnosne agencije odgovorile su na zahtjev, osim OSA-e.

Polovinom novembra 2019. godine Univerzitet za poslovne studije zvanično je poništio diplomu izdatu Mehmedagiću, nakon što je Republička prosvjetna inspekcija Republike Srpske utvrdila da je nezakonito stečena.

Nakon što je Inspektorat Republike Srpske naložio poništavanje fakultetske diplome direktora Mehmedagića, iz OSA-e su reagirali saopćenjem da se radi o udaru na Agenciju kroz pokušaj diskreditacije njenog čelnog čovjeka i montaži.

Nakon toga je Mehmedagić na svoje dokumente koje je priložio stavio oznaku 'tajni dokument'.

XS
SM
MD
LG