Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je u srijedu, 17. februara, novu optužnicu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića i savjetnika direktora OBA Muriza Druškića, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Tužilaštvu BiH.

Riječ je o novoj optužnici u aferi "Bezbjednosne provjere" koju je krajem prošle godine odbio da potvrdi Sud BiH.

„Tužilaštvo BiH je nakon vraćanja predmeta u fazu istrage u predmetu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića preduzelo dodatne istražne radnje, nakon čega je 17. februara ponovo podiglo optužnicu protiv navedenih lica i uputilo je Sudu BiH,“ rekao je RSE glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.


Njima se na teret stavljalo da su tokom avgusta 2020. godine zloupotrijebili službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.


Mehmedagić je 22. oktobra optužen i za zloupotrebu položaja zbog afere koja se odnosi na nezakonito izuzimanje videonadzora iz poslovnice "BH pošte" na Alipašinom Polju.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Tužilaštva BiH.


Zajedno sa Mehmedagićem optužen je i rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e, Muhamed Pekić.

Mehmedagiću i Pekiću stavlja se na teret da su tokom avgusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

XS
SM
MD
LG