Dostupni linkovi

Dinosauri nisu vladali zemljom, živjeli su u vodi


Tyranosaurus Rex sa izložbe u sarajevskom ZOO vrtu, februar 2012.
Tyranosaurus Rex sa izložbe u sarajevskom ZOO vrtu, februar 2012.
Brian Ford, naučnik sa Cambridgea, vjeruje da dinosauri nisu vladali zemljom nego da su živjeli u vodi. Njegova tvrdnja je podstaknuta činjenicom da su stopala dinosaura uglavnom mala, a da su im repovi dugački i široki te da nisu najpogodniji za hodanje po zemlji, ali jesu za navigaciju u vodi.

Ford, biolog koji je specijalizirao istraživanje matičnih ćelija, vjeruje da je objašnjenje i u tome što gotovo nikada nije pronađen trag repova, jer je rep dinosaurima bio iznad površine vode. U radikalnoj teoriji koju Ford podržava, stopala dinosaura su bila u mulju pa su otisci vremenom presušili.

Prema Fordovoj teoriji jasno je da su repovi dinosaura služili većoj svrsi, jer masivne životinje poput slonova i nosoroga inače imaju male repove koji uglavnom ničemu i ne služe.

"Kada razmislite o tome sve ima smisla. Ogroman mišićavi rep je nepraktičan na kopnu, a i fosilni tragovi repova koji se vuku po zemlji nikada nisu pronađeni", rekao je Ford, prenosi Daily Mail.

Biolog Ford također vjeruje da su dinosauri koristili vodu za regulisanje svoje tjelesne temperature, kao i da su lovili u vodi.

"Sva istraživanja, svi Hollywoodski filmovi, umjetnine, sve treba uraditi ponovo", dodao je Ford.

Poznato je da su neki ogromni dinosauri, poput spinosaura, jeli ribu, dok su ostali dinosaurim osim T-Rexa, uglavnom bili biljojedi.

Neki stručnjaci se ne slažu sa ovom teorijom, a među njima je i paleontolog Paul Barrett koji tvrdi da su dinosauri bili dovoljno snažni i da su im noge bile dovoljne da se održe na tlu.
XS
SM
MD
LG