Dostupni linkovi

Aktivisti u Novom Sadu prekrečili preteći grafit Dinku Gruhonjiću


Farbanje pretećeg grafita Dinku Gruhonjiću na ulazu u zgradu gde živi, 22. mart 2024.
Farbanje pretećeg grafita Dinku Gruhonjiću na ulazu u zgradu gde živi, 22. mart 2024.

Oko stotinu aktivista i građana Novog Sada prekrečilo je 22. marta grafit sa pretećom porukom koja je upućena Dinku Gruhonjiću, programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i univerzitetskom profesoru.

Grafit sa pretećom porukom osvanuo je dan ranije, 21. marta, u ulazu zgrade u kojoj živi Gruhonjić.

Kako je saopštio NDNV, počinilac ili više njih ostavio je poruku "Dinko-Šakiću za večni dom si spreman".

U potpisu stoji "Srpska Vojvodina", što je ime neregistrovane desničarske organizacije.

Taj grafit nastavak višednevnih napada na Gruhonjića zbog montiranog snimka objavljenog na društvenim mrežama u kome, navodno, Gruhonjić veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića.

Uoči akcije krečenja, ispred zgrade u kojoj živi Gruhonjić pojavila su se trojica neidentifikovanih momaka i stala ispred grafita. Jedan od njih je šutnuo pripremljenu kofu sa farbom, a policija ih je potom sprovela iza zgrade i legitimisala.

Osim Gruhonjića, pretnjama je već danima izložena i predsednica NDNV-a Ana Lalić.

Ona je 8. marta ove godine govorila na tribini "U raljama nacionalizma" u Dubrovniku, gde je ocenila da se u Vojvodini gotovo svakodnevno dešava "dosrbljavanje" i da Vojvođani pokušavaju da se odbrane od "galopa srpskog nacionalizma".

Prethodno je iznela stav o nameri gradske vlasti i Srpske pravoslavne crkve da u blizini novosadske plaže Štrand podignu crkvu, ocenivši da takvom objektu nije mesto pored popularne plaže.

Lalić je posredstvom društvenih mreža, ali i na privatnom telefonu, dobila na hiljade pretnji i uvreda.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je da zahteva od tužilaštva i policije da hitno procesuiraju odgovorne za otvorene pretnje Dinku Gruhonjiću i Ani Lalić.

"Upozoravmo javnost da zbog ćutanja institucija otvorene pretnje ubistvom kojima su već danima izloženi Dinko Gruhonjić, kao i predsednica NDNV Ana Lalić, mogu imati tragične posledice. Za direktno ugrožavanje fizičke bezbednosti odgovornost snose institucije, ali i visoki politički zvaničnici koji potpaljuju javnu hajku i pozive na linč novinara", saopštio je NDNV.

Pretnje je osudio deo opozicije i nevladinih organizacija u Srbiji.

'Opasne teme' ponovo prave mete od novinara u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:28 0:00

XS
SM
MD
LG