Dostupni linkovi

Opozicione partije u Srbiji osudile pretnje novinaru Dinku Gruhonjiću


Pretnje novinaru Dinku Gruhonjiću ispisane na zgradi u kojoj živi, 21. mart 2024.
Pretnje novinaru Dinku Gruhonjiću ispisane na zgradi u kojoj živi, 21. mart 2024.

Više opozicionih stranaka u Srbiji osudilo je 22. marta pretnje smrću upućene Dinku Gruhonjiću, programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i univerzitetskom profesoru u Novom Sadu.

Osim Gruhonjića, pretnjama je već danima izložena i predsednica NDNV-a Ana Lalić.

Ona je 8. marta ove godine govorila na tribini "U raljama nacionalizma" u Dubrovniku, gde je ocenila da se u Vojvodini gotovo svakodnevno dešava "dosrbljavanje" i da Vojvođani pokušavaju da se odbrane od "galopa srpskog nacionalizma".

Lalić je posredstvom društvenih mreža, ali i na privatnom telefonu, dobila na hiljade pretnji i uvreda.

Grafit sa pretećom porukom osvanuo je 21. marta u ulazu zgrade u kojoj živi Dinko Gruhonjić, a u poruci je napisano "Dinko-Šakiću za večni dom si spreman". U potpisu stoji "Srpska Vojvodina".

Taj grafit nastavak je višednevnih napada na Gruhonjića zbog montiranog snimka objavljenog na društvenim mrežama u kome, navodno, Gruhonjić veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića.

Poslanica opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić napisala je na društvenoj mreži X da institucije već dva dana ne reaguju na pretnje upućene Gruhonjiću.

"Za poziv za linč odgovoran je režim i još jedan montiran spot na Pinku (televiziji). Sada se preti i studentima koji su stali uz svog profesora", napisala je Tepić.

Opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG) optužio je vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) da stoji iza hajke na Gruhonjića i Lalić.

Iz Srpske napredne stranke nisu bili dostupni za hitan komentar povodom ovih optužbi.

Predsednik Pokrajinskog odbora PSG Miroslav Ilić pozvao je nadležne da što pre procesuiraju sve koji su pretili smrću Gruhonjiću i Lalić navodeći da je to "jedini način da se hajka makar primiri".

Pokrajinski odbor opozicione Demokratske stranke (DS) ocenio je da je poruka koja je osvanula na Gruhonjičevoj zgradi rezultat "hajke koja se vodi na društvenim mrežama".

"Manipulacijama i spinovima kojima se iz konteksta izvlači Gruhonjićev govor na ovoj tribini imaju za cilj da mu se nacrta meta na čelu, pa stoga i ovakve poruke deluju veoma opasno", ocenili su iz DS.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je ranije da zahteva od tužilaštva i policije da hitno procesuiraju odgovorne za otvorene pretnje ubistvom upućene programskom direktoru NDNV.

XS
SM
MD
LG