Dostupni linkovi

Izbori i popis glavne teme Kongresa dijaspore BiH


Namik Alimajstorović
Namik Alimajstorović
U Sarajevu će od 21. do 23. maja 2010. godine, biti održan 5. kongres dijaspore Bosne i Hercegovine. Ovaj najveći skup bosanskohercegovačkih državljana koji žive izvan granica svoje domovine organizuje Svjetski savez bh. dijaspore i biće održan u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U radu kongresa učestvovat će predstavnici članica Svjetskog saveza, predstavnici državnih organa Bosne i Hercegovine, dužnosnici OHR-a, akreditirani ambasadori u Sarajevu, kao i članovi nevladinih organizacija, izjavio je Namik Alimajstorović, član Glavnog odbora Svjetskog saveza bosanskohercegovačke dijaspore.

RSE: Možete li, gospodine Alimajstoroviću, dati još nekoliko podataka o organizaciji i održavanju kongresa?
Alimajstorović: Pokrovitelji ovog kongresa su predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva gospodin Željko Komšić i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Moram naglasiti da je poziv za pokroviteljstvo upućen još i trećem članu Predsjedništva BiH, gospodinu Nebojši Radmanoviću, te Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Nažalost, do danas još nismo dobili povratnu informaciju. Teme ovog kongresa, po meni, su veoma zanimljive u ovom trenutku, kako za BiH, tako i za cjelokupnu bh. dijasporu. To su izbori i popis stanovništva, te uloga i značaj bh. dijaspore za Bosnu i Hercegovinu. Što se tiče delegata, mi očekujemo da će učešće na ovom kongresu uzeti članovi Svjetskog saveza dijaspore iz 18 zemalja gdje djeluje organizovana bh. dijaspora, a po prvi put kao punopravni član pridružiće nam se i naše kolege iz Amerike. Naime, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike donio je odluku da se priključi Svjetskom savezu dijaspore BiH.

RSE: Kakvi su stavovi Svjetskog saveza dijaspore povodom ove dvije osnovne teme kojim ćete se baviti na kongresu - popis stanovništva i izbori?
Alimajstorović: Mi smo na sastanku u Izmiru donijeli odluku da Svjetski savez i cjelokupna bh. dijaspora neće prihvatiti ideju da građani BiH koji žive izvan zemlje, duže od - čini mi se - dvanaest mjeseci neće biti popisani. Naravno, mi to smatramo nastavkom etničkog čišćenja u nekom drugom, savremenijem obliku. Što se tiče izbora, iskreno rečeno, već dugi niz godina Svjetski savez dijaspore BiH od nadležnih organa BiH traži da dijaspora ima svoju posebnu izbornu jedinicu, jer mi za sve ove godine nismo uspjeli instalirati svoje predstavnike u Parlament BiH, znači u zakonodavnu vlast gdje se odlučuje o svim ovim značajnim pitanjima. U tom smislu nama se često prigovara da je slab odziv glasača. Mi imamo odgovor na to: slab je odziv glasača i u BiH zbog kompletne situacije i onog što stranke rade. A drugu stvar koju smo mi poduzeli što se tiče izbora – ja ću vam reći primjer odavde, iz Velike Britanije – je da smo mi prije mjesec dana pozvali sve političke stranke iz BiH, znači i one koje su u Parlamentu i one koje su u opoziciji, da dođu u Veliku Britaniju, održe javne tribine sa našim građanima, pomognu u procesu registracije glasača i time apeluju na birače da izađu na izbore. Na kraju krajeva, od tih glasova, od glasova birača, samo te stranke imaju koristi. Koristi nema Svjetski savez dijaspore, nema dijaspora jer ona i nema svog predstavnika u Parlamentu BiH.

RSE: Da li će se na kongresu govoriti o značaju bh. dijaspore i njenoj snazi koja, čini se, nije dovoljno niti priznata niti iskorištena.
Alimajstorović: To će biti takođe tema – da ponovo pokušamo na neki način skrenuti pažnju javnosti u BiH na milion i tristo hiljada njenih građana koji žive vani. Vi znate da je dijaspora najveći ulagač u Bosnu i Hercegovinu. Također je poznato da dijaspora sa tim svojim donacijama na neki način čuva socijalni mir. Ali, nije sve u novcu. Mi ovdje želimo istaći i one druge aspekte koji se možda ne vide, a to je koliko je - za ovih 15 do 20 godina koliko je aktuelno ovo pitanje - naših građana u dijaspori uspjelo da se etablira, uspjelo da završi prestižne fakultete, magistrira, doktorira, zauzme značajna mjesta u zemljama gdje žive, koliki je to potencijal koji je neiskorišten od strane BiH. To je potencijal koji čeka na neki način da bude uvučen u procese reformi u BiH, kako bi građanima Bosne i Hercegovine, ali i građanima iz BiH u dijaspori, u budućnosti bilo mnogo, mnogo bolje.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
Inzko: Želimo BiH u "evropskom klubu"
Čaušević: Mjere za Grčku samo će djelimično ublažiti krizu
U Sarajevu održana manifestacija "Trkom u Evropu"
Zajedništvo je ključ uspjeha evropskog projekta
*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG