Dostupni linkovi

Kosovo: Dijalog sa Beogradom ostaje uslovljen pitanjem nestalih


Skupština Kosova
Nastavak dijaloga Prištine i Beograda ostaće uslovljen rasvetljavanjem sudbine nestalih sa Kosova.

Demokratska partija Kosova odustala je od namere da usvojen predlog o uslovljavanju nastavka dijaloga sa rasvetljavanjem sudbine nestalih ponovo vrati na glasanje.

Zbog nedostatka podrške kosovske opozicije, kao i zbog pritiska porodica nestalih lica koje su se u utorak okupili ispred Skupštine Kosova, Demokratska partija je odlučila da privede kraju ovo pitanje, kako ne bi došlo do igranja sa osećanjima ljudi obzirom da se radi o veoma osetljivom pitanju.

U ime DPK-a poslanik Arsim Bajrami je zatražio od poslanika Skupštine da u budućnosti vode računa za šta glasaju, pošto su ove partije prošle nedelje rekle da predlog koji je izglasan nije bio dobro definisan.

“Sudbina nestalih i njeno rasvetljavanje je državna i ustavna dužnost svih kosovskih institucija, i sve institucije moraju ispuniti ovu ustavnu dužnost. Ovo pitanje je stalna briga i trajna obaveza sve dok se ono konačno ne rasvetli. Sasvim je nekorektno da se mi ovde politički raspravljamo oko toga. Tražimo da se o ovom pitanju više ne diskutuje, jer je ono državna obaveza Republike Kosova”, kazao je Bajrami.

Prošle nedelje DPK je prvo podržala predlog o uslovljavanju nastavka dijaloga, da bi nakon sednice poslanici ove partije kazali da im nije bilo jasno za šta su glasali, te su zbog toga zatražili da se glasanje ponovi.

Porodice nestalih zadovoljne

Međutim, tome se protivila opozicija i porodice nestalih, čiji su se članovi u utorak na kiši ispred Skupštine Kosova okupili, tražeći da usvojeni predlog ostane na snazi.

Rrezarta Jaha iz Suve reke još uvek ne zna ništa o sudbini brata i ujaka. Zajedno sa ostalima čekala je odluku Skupštine da li će predlog o uslovljavanju dijaloga sa rasvetljavanjem sudbine nestalih ostati na snazi.

“Tog dana smo se jako obradovali pošto je ovo pitanje postalo primarno, jer do tada nije bilo, ali posle toga, poslanici su nam ojačali bol 100 puta više. Kako bi bilo njima kada ne bi znali o sudbini jednog 13-godišnjaka?”, pita Jaha.

Predsednica organizacije “Poziv majke” iz Đakovice Nysrete Kumnova izjavila je da Skupština mora da nastavi sa uslovljavanjem i da bude uz porodice koje već 13 godina ne znaju ništa o svojim bližnjima.

Čekajući odluku Skupštine, Kumnova je kazala da bi osudila one poslanike koji bi glasali za uklanjanje uslovljavanja.

“Ja kao majka bi jako osudila sve one koji bi podigli ruku danas da se ovo pitanje ukloni. Neka samo pomisle kako bi bilo kada njihova deca ne bi bila za stolom za ručavanje evo 13 godina”, kazala je Kumnova.

Pošto su saznali da je odluka Skupštine o uslovljavanju dijaloga sa rasvetljavanjem sudbine oko 1.700 lica ostala na snazi, okupljeni su se mirno razišli, nadajući se da će institucije ovog puta nešto konkretnije poduzeti po ovom pitanju.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG