Dostupni linkovi

Dijalog o viznoj liberalizaciji do kraja godine


Ilustracija
Ilustracija
U ovogodišnjem izveštaju o napretku Kosova izdvaja se činjenica da će Kosovo krajem godine otpočeti dijalog sa Evropskom komisijom o liberalizaciji viza.

Rečeno je da je Kosovo postiglo ograničene napretke u gotovo svim oblastima, ali još uvek postoje slični izazovi kao i prošle godine. Kosovski zvaničnici i analitičari ocenjuju da je izvestaj realan i da nije iznenađujuć.

U izveštaju se navodi da je Kosovo ostvarilo napredak u političkim kriterijumima u nekoliko važnih oblasti. Nakon izbora, formirana je vlada koja je počela da se bavi izazovima sa kojima se suočava Kosovo.
Glavni izazov i dalje ostaje integracija Srba na severu zemlje.

Dijalog Prištine i Beograda je uglavnom vođen u konstruktivnom duhu.

Koordijanacija evropske agende na Kosovu je znatno poboljšana, a ojačana je i uloga Ministarstva za evropske integracije. Evropska komisija je takođe obećala i uspostavljanje trgovinskih sporazuma između Kosova i EU.

Neki od nedostataka koji su istaknuti u ovogodišnjem izveštaju o napretku su ponovljeni izbori. Glavni izazov i dalje ostaje integracija Srba na severu, te je stoga istaknuta važnost da Kosovo počne da radi na sveobuhvatnoj agendi za sever Kosova.

Među ostalim izazovima su i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kreiranje apolitične javne administracije, sprovođenje zakonodavstva, i sloboda izražavanja.

Dva prioriteta

Ministarka za evropske integracije, Vlora Çitaku, izjavila je da početak dijaloga o liberalizaciji viza predstavlja jedno od najvrednijih dostignuća od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ona je u ime Vlade Kosova pozdravila Izveštaj o napretku, navodeći da on predstavlja realno i činjenično stanje jednogodišnjeg razvoja na Kosovu.
Vlora Çitaku
Vlora Çitaku

„Nadamo se, a i trudićemo se da tokom sledećih 12 meseci izveštaj Evropske komisije služi kao osnova za razvoj racionalnog i konstruktivnog dijaloga između raznih aktera u našem društvu, a u cilju izgradnje koncenzusa za poduzimanje političkih, ekonomskih i društvenih reforma na Kosovu. Strategija za proširenje je potvrdila evropsku agendu Kosova, sa dva glavna prioriteta – liberalizacija viza i trgovinski sporazumi“, kazala je ona na konferenciji za novinare.

I kosovski stručnjak za evropske integracije Shenoll Muharremi navodi da ovogodišnji izveštaj o napretku nije iznenađujuć i da je vrlo realan.

„Još uvek postoji nekoliko pitanja koja su i dalje zabrinjavajuća, među kojima je organizacija slobodnih izbora, finansiranje političkih partija i sloboda izražavanja. Zabrinjavajuće su i reforme javne administracije, vladavina prava, kao i nedostatak ekonomskog razvoja“, navodi Muharremi.

On međutim dodaje da je jako ohrabrujuća činjenica što se u izveštaju po prvi put navodi da je bilo napretka u oblasti borbe protiv korupcije i u oblasti sudstva, iako još uvek postoji veliki prostor za dalji napredak.

Kada je dijalog o liberalizaciji viza u pitanju, Muharremi navodi da s obzirom da je Kosovo ranije počelo sa procesom repatrijacije i svojom strategijom za liberalizaciju, moguće je da ovaj proces traje kraće u odnosu na ostale zemlje u regionu.
XS
SM
MD
LG