Dostupni linkovi

Dijalog na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine moguće 7. i 8. septembra


Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak
Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak

Šefovi pregovaračkih timova Srbije i Kosova će se sastati u okviru dijaloga u Briselu njaverovatnije 7. i 8. septembra, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz izvora u Briselu.

Izvori RSE su naglasili da je ovo okviran datum dogovoren prilikom telefonskog razgovora koji je specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog, Miroslav Lajčak obavio u četvrtak 26. avgusta sa glavnim pregovaračima iz Prištine i Beograda, Petrom Petkovićem i Besnikom Bilimijem (Bisljimi).

Lajčak je na svom Twitter nalogu takođe najavo da će se naredni susret održati u septembru.

Kako navode izvori RSE, agenda dvodnevnog sastanka još nije utvrđena, međutim između ostalog će se raditi i na pripremi poredstojećeg sastanka lidera, predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Albina Kurtija (Aljbin) koji bi se takođe treba održati u septembru.

Kurti i Vučić su se poslednji put sastali 19. jula ove godine, a dominiala je napeta atmosfera te su izostali konkretni koraci ka usaglašavanju stavova. Na kraju tog sastanka su i najviši zvaničnici EU priznali da nije došlo do nikakvog napretka.

Visoki predstavnik EU Josep Borrell (Žozep Borelj) i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavili su nakon sastanka da bez dogovora obeju strana nema napretka Srbije i Kosova ka EU.

Drugi sastanak Vučića i Kurtija napeto i bez napretka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:16 0:00

XS
SM
MD
LG