Dostupni linkovi

Lajčak sa šefovima pregovaračkih timova Srbije i Kosova o nastavku dijaloga


Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tokom konferencije za medije u sedištu EU u Prištini, 1. juna 2021.
Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tokom konferencije za medije u sedištu EU u Prištini, 1. juna 2021.

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na svom Tviter nalogu da je u četvrtak, 26. avgusta održao odvojene sastanke sa šefovima pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem.

„Danas sam imao značajne odvojene razgovore sa prvim potpredsednikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem i sa direktorom srpske kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem o pripremama za naredni sastanak u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača početkom septembra“, naveo je Lajčak u tvitu.

Ranije su šefovi pregovaračkih timova najavljivali održavanje susreta u avgustu.

Kako se saznaje, odlaganje je posledica nemogućnosti pojedinih članova delegacija da dođu u Brisel iz privatnih razloga.

Prema rečima zvaničnika EU, naredni susret šefova pregovaračkih timova za cilj, između ostalog, ima i pripreme za novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou, između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Aljbina Kurtija (Albin), koji bi takođe trebalo da se održi tokom septembra.

Poslednji sastanak Vučića i Kurtija u Briselu održan je 19. jula, bez konkretnih dogovora o nastavku normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Uz posredovanje EU dijalog se vodi od 2011. godine, uz zastoj od novembra 2018. do juna 2020. zbog krize izazvane uvođenjem kosovskih taksi na proizvode iz Srbije, a potom zbog turbulentnih političkih prilika na Kosovu.

Od marta 2021. pregovarač sa kosovske strane je Vlada Aljbina Kurtija, čime je započela i nova faza u dijalogu.

Normalizaciju odnosa obema stranama EU postavila je kao najznačajniji uslov za njihov dalji put ka evrointegracijama.

XS
SM
MD
LG