Dostupni linkovi

Digitalni forenzički centar Crne Gore: Putin objavu rata snimio prije tri dana 


Predsednik Rusije Vladimir Putin prilikom obraćanja emitovanog 21. februara 2022.

Digitalni forenzički centar (DFC) Crne Gore saopštio je da metapodaci obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina i objave rata, pokazuju da je video, dostupan na zvaničnom sajtu Kremlja, zapravo snimljen 21. a ne 24. februara, kada je emitovan.

Taj podatak potvrđuje, kako navode u DFC-u, da se Moskva odlučila za agresiju mnogo ranije i da nije imala namjeru da krizu riješi diplomatskim putem.

Kao indikativan detalj ističu i to da je u oba obraćanja - 21. februara kada je objavio priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike i jutrošnjeg, 24. februara, Putin u istom odijelu i nosi identičnu košulju i kravatu.

Kao indikativan detalj u DFC ističu i to da je u oba obraćanja - 21. februara kada je objavio priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike i jutrošnjeg, 24. februara, Putin u istom odijelu i nosi identičnu košulju i kravatu.
Kao indikativan detalj u DFC ističu i to da je u oba obraćanja - 21. februara kada je objavio priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike i jutrošnjeg, 24. februara, Putin u istom odijelu i nosi identičnu košulju i kravatu.

Iz DFC ukazuju da se na društvenim mrežama i ruskim državnim medijima, pojavio niz sumnjivih video snimaka i tvrdnji, koje su prenosili i pojedini crnogorski i regionalni mediji. Sadržaj, kako navode imao je za cilj da postavi osnovu i opravda političku odluku o već isplaniranoj invaziju i da "banalizuje navode Zapada o ruskim namjerama".

Kao primjere navode objave da su ukrajinske oružane snage navodno granatirale beznačajnu kolibu udaljenu skoro 40 kilometara od linije kontakta, da su ukrajinske trupe infiltrirane na rusku teritoriju sa opremom koju ne posjeduju i da je ukrajinska vojska granatirala obdanište koje se nalazi na njihovoj teritoriji.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak (24. februar) vojnu operaciju u Ukrajini i upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj ometanja ruske akcije dovesti do "posledica koje nikada ranije u istoriji niste videli".

Rekao je da je napad bio potreban da bi se zaštitili civili u istočnoj Ukrajini - tvrdnja za koju SAD ocjenjuje da ruski predsjednik lažno iznosi kako bi opravdao invaziju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proglasio je u četvrtak ratno stanje u celoj zemlji.

"Rusija je izvršila napade na našu vojnu infrastrukturu i na naše graničnu stražu i granične odrede", rekao je Zelenski u obraćanju. "Uvodimo ratno stanje u celoj našoj zemlji."

Pozvao je građane da "ostanu kod kuće" usred vojnih akcija i da život nastave "bez panike".

XS
SM
MD
LG