Dostupni linkovi

Ukrajinci izašli na ulice, sukobi sa policijom


Ukrajina: Sukobi demonstranata i policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:57 0:00

Sukobi demonstranata i policije

Stotine demonstranata sukobile su se u nedelju sa policijom nakon što su se desetine hiljada ljudi okupile na centralnom kijevskom Trgu nezavisnosti uprkos novodonesenim zakonima kojima se pooštravaju kazne protiv učesnika demonstracija.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 20 policajaca je povređeno, javljaju agencije, a izveštač AFP je preneo da su najmanje dva demonstranta povređena.

Sukobi su izbili kada je grupa radikalnih demonstranata napala policiju pokušavajući da je odgurne ka zgradi parlamenta koju je čuvao kordon policajaca i autobusa. Policija je odgovorila na napade koristeći šok bombe, suzavac i vodene topove, a istaknuti opozicioni lider, poznati bokser Vitalij Kličko pokušao je da zaustavi demonstrante koji su pohrlili u napad na policajce. Jedan policijski autobus je uništen i zapaljen.

Pre incidenta Kličko je nazvao nove zakone nelegalnim i neustavnim.

"Proglašavamo zakon usvojen u četvrtak nelegalnim. Janukovič i njegove marionete hoće da nam ukradu zemlju", rekao je Kličko, javlja AFP.

Novim zakonima predviđena je kazna zatvora do 15 dana za postavljanje šatora ili bina na javnim mestima bez odobrenja vlasti.

Drugim zakonima predviđene su zatvorske kazne do pet godina za osobe koje blokiraju državne zgrade, kao i kazne i mere za one koji demonstriraju maskirani ili s kacigom na glavi ili protestuju u povorkama vozila.

Mnogi demonstranti u nedelju su se pojavili noseći na glavama lonce, saksije i druge predmete izvrgavajući ruglu odredbu prema kojoj je demonstrantima zabranjeno da pokrivaju lica.


"Zakon u potpunosti ograničava sve vidove izražavanja preko svih vrsta platformi. Omogućava da se zatvore web stranice i da se blokira pristup internetu. Omogućava da se kontrolišu SIM kartice kako bi mogli da prate bilo koju osobu koja kaže išta loše o vladi na forumima, blogovima ili čak preko mobilnog telefona", navodi Taras Ševčenko direktor Instituta za medijska prava sa sedištem u Kijevu.

"Ova 'loša' stvar može da se označi kao ekstremizam, uvreda, kleveta, uvreda za zakonodavstvo ili sudije".

SAD i Evropska unija nove zakonske mere su ocenile kao nedemokratske, dok opozicija optužuje predsednika Viktora Janukoviča da pokušava da uvede diktaturu.

"Ovde u Ukrajini smo jednom imali ljudska prava. Sada smo još samo ljudi, ali idemo ka nepostojanju prava", napisala je Katja Gorčinskaja urednica "Kyev Posta". "Dobrodošli u policijsku državu. Zovemo je Mala Rusija".

Vasil Filipčuk, bivši direktor odeljenja za evrointegracije ukrajinskog kabineta kaže da je bio "duboko šokiran" razvojem događaja.

"Neka od ovih novih pravila ne važe ni u Rusiji ili Belorusiji, tako da strahujem da je predsednik Janukovič odlučio da bude autoritativniji i agresivniji u svojim napadima protiv društva nego naši istočni susedi", zaključuje Filipčuk.

Ukrajinci već nedeljama protestuju i zbog odluke Janukoviča da ne potpiše sporazum o pridruživanju EU.
XS
SM
MD
LG