Dostupni linkovi

Deset načina za regulaciju krvnog pritiska bez uzimanja tableta


Banane, ilustrativna fotografija

Sedam od 10 odraslih osoba su u većoj opasnosti od infarkta ili moždanog udara zbog visokog krvnog pritiska. Kancelarijski poslovi, nedostatak vježbe i konzumiranje brze hrane doprinose problemu, pa čak i kod mladih ljudi. Pažnju treba obratiti ako je pritisak konstantno 140 sa 90 ili viši. Ipak, s tim problemom se moguće nositi bez uzimanja tableta i to uz pomoć deset jednostavnih pravila.

1. Trčanje jednom sedmično

Jednosatno trčanje jednom sedmično može produžiti život za šest godina. To su pokazali podaci Centra za srce u Kopenhagenu, koji je proveo istraživanje u kojem je učestvovalo 20.000 žena i muškaraca starosne dobi od 20 do 93 godine. Naučnici vjeruju da trčanje ima brojne korisne efekte, među kojima su poboljšanje unosa kisika i snižavanje krvnog pritiska. Fizička aktivnost dovodi do snižavanja krvnog pritiska tako što jača srce, koje može pumpati više krvi s manje napora, a time se smanjuje pritisak na arterije. Brzo hodanje je efikasno, kao i trčanje.

2. Jogurt

Čaša jogurta dnevno smanjuje rizik od nastanka visokog krvnog pritiska za 30 posto. Američki naučnici tvrde da kalcij omogućava krvnim sudovima da se prošire i zadrže pritisak u normali. Osobe koje svakodnevno piju jogurt u periodu od 15 godina imaju 31 posto manje šanse da dobiju visok krvni pritisak.

3. Banane

Banane su bogate kalijem, važnim mineralom koji kontroliše balans tekućina u tijelu i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

4. So

So traži vodu i povećava volumen i pritisak krvi u arterijama. Prerađena hrana, kao što su keks, pahuljice i gotova jela sadži 80 posto soli koju konzumiramo. Podaci pokazuju da je 1,5 g soli na 100 grama mnogo, kao i da je 0,3 mg soli na 100 g malo.

5. Mršavljenje

Istraživanja su pokazala da gubljenje samo nekoliko kilograma tjelesne težine ima značajan utjecaj na krvni pritisak. Zbog prekomjerne tjelesne težine srce radi pod opterećenjem, što dovodi do visokog kvnog pritiska.

6. Cigarete

Nikotin u cigaretama stimuliše tijelo da proizvodi adrenalin, zbog čega srce kuca brže, a time se povećava krvni pritisak. Napor za srce u tom slučaju je velik.

7. Radno vrijeme

Četrdeset radnih sati sedmično u uredu povećava rizik od visokog krvnog pritiska za 14 posto. Taj rizik se vremenom povećava. Radnici koji rade više od 50 sati sedmično imaju 29 posto veće šanse da dobiju visok krvni pritisak u odnosu na one koji rade manje od 40 sati sedmično. Prekovremeni rad sprečava osobu da vježba i jede zdravo. Zbog toga se potrudite da odvojite vrijeme za opuštanje i da zdravo jedete.

8. Hrkanje

Glasno i konstantno hrkanje je simptom opstruktivne apneje. Više od polovine ljudi koji hrču imaju znatno viši pritisak nego se to očekuje za njihovu životnu dob i zdravlje. Odricanje od cigareta, alkohola i umjereno konzumiranje hrane će pomoći.

9. Kofein

Kofein povisi krvni pritisak stezanjem krvnih sudova i povećavanjem efekata stresa.

10. Cvekla

Jedenjem cvekle ili pijenjem njenog soka se smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska za sedam posto. Osim cvekle, efikasni su kupus i špinat.

XS
SM
MD
LG