Dostupni linkovi

Chollet otkazao posetu Kosovu zbog pozitivnog testa na COVID 19


Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Čolet (Chollet)
Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Čolet (Chollet)

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole (Chollet) izrazio je žaljenje što je morao da otkaže posetu Zapadnom Balkanu i Briselu, predviđenu od 11-17. decembra zbog pozitivnog testa na COVID-19.

"Žao mi je što moram da odložim put na Balkan i u Brisel zbog pozitivnog testa na korona virus. Nastaviću da se bavim svim pitanjima u regionu Balkana i radujem se dolasku početkom sledeće godine", napisao je Šole na Tviteru.

Specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) ostaće u regionu ove nedelje i nastaviće da sarađuje sa "zvaničnicima Srbije i Kosova i našim partnerima iz EU", ističe se u saopštenju Stejt departmenta.

Bilo je planirano da se Chollet i američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar 12. decembra popodne sastanu s najvišim zvaničnicima Kosova, a 13. decembra ujutro sa predstavnicima političkih stranaka.

U saopštenju Vlade Kosova najavljeno je da će se premijer Albin Kurti 12. decembra popodne sastati s Escobarom.

Američka poseta je u trenutku kada je situacija na severu Kosova - oblasti naseljenom većinom Srbima - napeta.

Jedan broj građana srpske nacionalnosti sa tog područja su još 10. decembra podigli barikade i blokirali puteve koji vode do graničnih prelaza sa Srbijom, Jarinja i Brnjaka.

Ove akcije preduzete su nakon što je kosovska policija uhapsila bivšeg člana ove institucije Dejana Pantića, pod sumnjom da je umešan u napade na službenike Centralne izborne komisije (CIK) na severu Kosova i policiju.

Napadi su se desili dok se CIK pripremao za lokalne izbore u severnim opštinama: Leposavić, Zvečan, Severna Mitrovica i Zubin Potok.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici i drugi srpski predstavnici napustili svoje funkcije početkom novembra, protestujući zbog odluke Vlade Kosova da ne dozvoli promet automobilima sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija.

Predstavnici Srbije, uz podršku Beograda, protivili su se i izborima koji su prvobitno bili zakazani za 18. decembar.

Zbog napete situacije, kosovska predsednica Vjosa Osmani odgodila ih je za april sledeće godine.

Kosovske vlasti optužile su "srpske kriminalne bande, predvođene Beogradom" za nekoliko incidenata sa vatrenim oružjem i šok-bombama koji su se dogodili na severu zemlje poslednjih dana. Srpski zvaničnici rekli su da kosovski lideri pokušavaju da "isteraju" Srbe sa severa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će srpske vlasti uputiti zahtev Misiji NATO-a na Kosovu (KFOR) da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srba u teritoriju Kosova.

Nije bilo reakcije KFOR na ovaj zahtev.

U najavi američkog Stejt departmenta o poseti Cholleta Prištini rečeno je da će on razgovarati sa kosovskim zvaničnicima o mnogim pitanjima, uključujući napore SAD da unaprede integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture.

U intervjuu za Glas Amerike, pre posete Kosovu, Chollet je rekao da SAD veruju da će razgovori Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa dovesti do njihovog međusobnog priznavanja.

Nakon boravka na Kosovu, Chollet će nastaviti posetu Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Belgiji.

XS
SM
MD
LG