Dostupni linkovi

Deportacija iz Crne Gore u Rusiju: Ko je Vasilij Sisojkin?


Ilustrativna fotografija

Ruski državljanin Vasilj Sisojkin, uhapšen je prije četiri dana u Baru i isporučen Rusiji koja je prethodno za njim raspisala medjunarodnu potjernicu zbog utaje poreza, pronevjere i prevare, a prema našim saznanjima i državni organi Crne Gore su došli do podataka koji izazivaju sumnje u zakonitost Sisojkinovih finansijskih operacija.

Ruski državljanin Vasilij Sisojkin je u Crnoj Gori uhapšen još prije godinu dana na osnovu medjunarodne potjernice koju je za njim raspisala Rusija zbog utaje poreza, pronevjere i prevare, a sumnja se da je izvršenjem tih krivičnih djela zaradio više od 11 miliona eura koje je ulagao u kupovinu nekretnina. Sisojkin, koji se u Rusiji, izmedju ostalog, bavio prodajom ljekova, a u Crnoj Gori važio za vlasnika diskoteke u Baru i dva hotela, ubrzo nakon hapšenja je pušten na slobodu uz kauciju od 70 hiljada eura, a tvrdio je da je nevin, odnosno, da rusku firmu u kojoj je radio prije dolaska u Crnu Goru nije oštetio ni za cent, te da je meta političkih neistomišljenika.

Sisojkin je ponovo uhapšen prije četiri dana i odmah isporučen Rusiji.

„Službenici Nacionalnog centralnog biroa Interpol Podgorica su 26. decembra realizovali ekstradiciju iz Crne Gore u Rusku Federaciju lica V.S. starog 46 godina, rodjenog u Vladivostoku koji se od strane NCB Interpol Moskva potražuje radi obezbjedjenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo – pronevjera velikog obima izvršena zloupotrebom položaja – iz krivičnog zakonika Rusije“, kaže portparolka Uprave policije, Tamara Popović.

Rus Vasilij Sisojkin, navodno bivši KGB-ovac, u Crnoj Gori se smatrao vlasnikom grandiozne diskoteke Illusion i dva hotela u Baru. Medjutim, iako je predstavljen kao biznismen koji ulaže kapital u nekretnine u Crnoj Gori, Sisojkin je sve poslove obavljao preko firme Illusion koja se vodi na njegovu suprugu Svetlanu Sisojkinu koja je formalni vlasnik cjelokupne imovine, a on je, navodno, rijetko boravio u Crnoj Gori.

Prema našim saznanjima, finansijske operacije Vasilija Sisojkina su bile predmet obrade Uprave za sprječavanje novca u kojoj nam je saopšteno da su odredjeni podaci koji ukazuju na eventualne nezakonitosti proslijedjene nadležnim državnim organima Crne Gore stranim finansijsko-obavještajnim službama.

Advokat Vasilija Sisojkina, Predrag Djolević je za naš Radio rekao da njegov klijent nije uspio da dobije politički azil u Crnoj Gori, ali da je cjelokupna procedura koja je prethodila ekstradiciji bila besprekorna.

„Sve je uradjeno po zakonu. Ispoštovani su medjunarodni zakoni: Zakon o ekstradiciji, o medjunarodnoj pravnoj pomoći... Ispoštovan je postupak dobijanja azila koji ipak nijesmo dobili.“

RSE: Da li je Vaš klijent imao bilo kakvih problema u Crnoj Gori osim što je na zahtjev Rusije uhapšen i isporučen?

Djolević: Ne. Sigurno nije imao nikakvih drugih problema osim tog zahtjeva iz Rusije. On smatra da taj zahtjev nije u redu, da on nije kriv i da se sve to radi iz nekih političkih razloga ali to nijesmo mogli da dokažemo zato što postupak u Rusiji nije ni u fazi istrage već nekog prikupljanja dokaza. On je tražio azil, strahovao je da tamo neće ostati živ što i ja sumnjam. Niko u Crnoj Gori nije imao pelju da Rusiji napiše da nije u redu to što se radi, da su u pitanju politički razlozi

Iako je, pored dva hotela posjedovao i diskoteku u Baru za koju se tvrdi da je jedna od najboljih na Balkanu, Vasilij Sisojkin je zapravo nepoznat lokalnoj sredini.

„Mi nijesmo vidjali Sisojkina po ulicama da bismo mogli da znamo nešto o njemu. Jedino u vezi sa njim je slučaj podizanja njegove diskoteke u Baru jer je bila sporna lokacija pošto je u sred naseljenog mjesta. Ta diskoteka je oko 30-40 metara od najbližih zgrada i gradjani su neprestano negodovali jer zbog glasne muzike nijesu mogli da spavaju. To je jedino što se pominjalo u vezi sa njim. Uostalom, on je svoje poslove povjerio direktoru, a pretpostavljam da je on samo bio vlasnik“, pojasnio je novinar nedjeljnika Monitor i gradjanin Bara, Željko Milović.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG