Dostupni linkovi

Depardje u Beogradu: Pogrešan spektakl


U trenucima sve ozbiljnijih zaoštravanja odnosa između Moskve i Zapada, te sve aktuelnijeg pitanja do kada će Srbija moći da sedi na dve stolice, Beograd je posetio još jedan veliki prijatelj Rusije - francuski glumac sa ruskim pasošem Žerar Depardje. Ovo bi, poput drugih svetskih zvezda koje poslednjih godina dolaze u Srbiju, bila vest za rubrike kulture i zabave da se Depardje u društvu domaćina Aleksandra Vučića, nije osvrnuo na odnos Beograda prema krizi u Ukrajini, navodeći da je ponosan što Srbija nije pratila evropsku politiku prema Rusiji.

Uz zagrljaj pred kamerama i boce vina za francuskog glumca, režisera, biznismena i vlasnika vinograda sa ruskim državljanstvom, u zgradi Vlade dočekao ga je premijer Srbije. Nije bilo nikakvih konkretnih dogovora, a Depardje je došao u prijateljsku posetu u želji da, kako je rekao, upozna srpsku kulturu.

"Reč je o velikoj zemlji, maloj, ali velikoj zemlji kada je reč o istoriji i kulturi. Mene zanima kultura, to je i razlog zašto sam ovde. Nisam došao ništa da tražim, osim da upoznam humane ljude. I to je ono po čemu želim da budem prepoznat u svetu - da sam građanin sveta. Život je previše lep da bismo se bavili sukobima, i nije nužno da se definišem kao državljanin Francuske. Ja sebe više definišem građaninom sveta", rekao je Depardje.

Glumac, koji se zbog visokog poreza za bogataše u svojoj zemlji odrekao francuskog državljanstva i preselio u Belgiju, da bi prošle godine dobio počasni ruski pasoš, kuću i ponudu da bude ministar kulture jednog regiona u toj državi, i ovom je prilikom ruskog predsednika Vladimira Putina označio kao prijatelja, a potom se osvrnuo na pitanje koje mu je prepustio domaćin.

„Što se mene tiče, uvek njega pitajte za Ukrajinu, samo da ja ništa ne govorim“, rekao je Vučić, a Depardje je, podvlačeći da kao umetnik nije kompetentan da komentariše ovo pitanje, ipak poručio:

"Problem Ukrajine nije ništa novo, ali ja sam siguran da će Putin to rešiti. Ponosan sam i što Srbija nije pratila Evropu kada je reč o blokiranju Rusije i uvođenju sankcija, zato što je to situacija koja će se sigurno rešiti, i to unutar Evrope. To je nešto zbog čega sam impresioniran, jer ste vi tom odlukom pokazali svoju vidovitost, ali i odlučnost, i humanost“, rekao je Depardje.

Zahvalivši glumcu na „poštovanju prema Srbiji i njenoj istoriji, a na neki način i prema srpskoj politici“, Vučić je rekao da će Beograd i ostati odlučan.

„Mi se nalazimo na evropskom putu, što sam takođe rekao gospodinu Depardjeu, ali Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Srbija ima više razloga za to i smatra da je to za nju i njene građane najbolja moguća politika. Da li ćemo takav politički stav uspeti da održimo ili će doći do političkih promena to je već druga stvar, ali sam lično veoma odlučan da taj stav Srbije zadržimo“, naveo je Vučić.

Sporan politički angažman

Prijem za Žerara Depardjea, uz poruke koje su upućene, ne idu u prilog spoljnopolitičkim ciljevima Srbije i težnji ka članstvu u Evropskoj uniji. Ocenjuje to za RSE Jelena Milić iz Centra za evroatlanske studije.

„Ovakvi gestovi apsolutno štete Srbiji. Trebalo je da se zahvale, da ga dočekaju tabloidi, da priča o kulturi i umetnosti i ničemu drugom. Vučić je mogao da kaže ’da odesem tetki lek’, imam preča posla, mogao je u najboljem slučaju da ga primi samo ministar kulture. Ali s obzirom na Depardjeov otvoren politički angažman, mislim da nijedna državna institucija trenutno nije smela da čačka mečku i da ga prima. Evropska unija je bio naš put, a ovakve stvari su dodatno opasne. Po prvi put posle par godina podrška javnosti evropskim integracijama je pala ispod 50 posto. I je bio Putinov cilj, da kreira novu atmosferu na osnovu koje će reći da Vučić i Dačić vode nelegitimnu politiku zato što Srbi ne žele ka Evropskoj uniji. A taj cilj se ostvaruje sa ovakvim gestovima“, ocenjuje Jelena Milić.

Ona dodaje da je dobro što sličan doček nije priređen američkom glumcu i muzičaru Stivenu Sigalu, koji je nakon nedavnog koncerta u beogradskom Sava centru, isti priredio u Sevastopolju na bini ukrašenoj zastavom proruskih separatista.

Iako mnogi svetski glumci, snimajući filmove i obilazeći zemlju, poslednjih godina dolaze Srbiju, a često ih dočekuju i zvaničnici, njihovi politički angažmani i poruke ne prate posete.

Ipak, reditelj Gorčin Stojanović ocenjuje da Srbija od Depardjeove posete ne može imati štete. Ali, kako podvlači, ni koristi.

„To je prosto - ništa. Dakle, došao Depardje, otišao Depardje. To niko ozbiljno ne uzima ni tamo ni ovamo, ni gore ni dole. To je prosto ono što je deo provincijske svesti naših vlastodržaca koji ne idu u pozorište, a čuli su za Depardjea i koji verovatno ne umeju da nabroje više od tri njegova filma, uključujući Asteriksa, ali će ga zato primiti“, kaže Stojanović.

Podvlačeći da je reč o odličnom glumcu, Stojanović navodi da je prijem u Beogradu još jedan pokušaj pogrešnog spektakla.

Gorčin Stojanović
Gorčin Stojanović

„U svakom slučaju Depardje je jedan simpatični avanturista i fantastičan glumac i kao takav on ima pravo i potrebu da obilazi male, slupane zemlje kakva je Srbija i da tu bude važan. On ima pravo da tera kera sa zapadnom Evropom na način na koji to radi, recimo, Peter Handke koji je takođe odličan pisac samo što troši vreme na pogrešne stvari u poslednje vreme, ali to ne umanjuje pretežni deo njegovog opusa. To je tako. A sada, zašto naši od toga prave pogrešne spektakle – pa ova vlast je nespretna, jako. Voleo bih da iza tog ludila ima nekog metoda, ali nisam sasvim ubeđen u to“, rekao je Stojanović.

Za razliku od prošlogodišnje posete Crnoj Gori gde je dobio zvanje ambasadora crnogorske kulture, Žerar Depardje iz Srbije ne odlazi sa posebnim angažmanom, mada se, premijer Srbije, kako je naveo, tome nada.

„Ono što je važno, to je da će Žerar svakako na svakom mestu u svetu i dobro i lepo govoriti o našoj Srbiji, a ja sam ga zamolio da negde nešto uradi i napravi vezano za Srbiju. Ja nisam stručnjak za umetnost...da li je to neki film u kojem će da se govori o Srbiji ili će nešto da snimi u Srbiji ili...tako da je to samo bila ideja i gospodin Depardje je to prihvatio“, naveo je Vučić.

Nakon Vučića, glumca su u Beogradu ugostili i gradonačelnik Siniša Mali i ministar kulture Ivan Tasovac. Posetio je Jugoslovensku kinoteku, dirigovao Beogradskom filharmonijom, primio poklone i priznanja, uz muziku prošetao Skadarlijom i probao hranu, a obraćanje novinarima završio je rečima:

“Spasiba, boljšoj!”

XS
SM
MD
LG