Dostupni linkovi

Ukrajinski zvaničnik tvrdi da je ruska ofanziva u Donbasu 'već počela'


Vadym Denysenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine (arhiva)

Započela je najnovija ruska ofanziva u regiji Donbas, na istoku Ukrajine, izjavio je u ponedjeljak, 11. aprila, Vadym Denysenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, upozorivši da Rusija u tom dijelu zemlje nastavlja mobilizirati snage.

"S moje tačke gledišta, ova velika ofanziva na istoku Ukrajine već je započela", kazao je Denysenko u izjavi za nacionalnu televiziju, prenosi CNN.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici navode da su posljednjih dana posmatrali kretanje ruskih vojnika u Donbasu, nakon neuspjeha Moskve u nastojanju da zauzme Kijev.

"Rusi gomilaju snage. Nastavljaju sa preraspodjelom vojnika i opreme u oblastima Donjecka i Luganska. Još nema velikih bitaka o kojima se toliko raspravlja posljednjih dana, ali općenito možemo reći da je ofanziva već počela", naveo je Denysenko.

Istaknuo je da je bilo eksplozija tokom protekle noći u Dnjipropetrovskoj regiji i rekao da se granatiranje Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, također nastavljeno.

Serhii Haidai, šef ukrajinske regionalne vojne uprave Lugansk, rekao je da ukrajinske vlasti organiziraju "pojačanu evakuaciju" u Donbasu, dodajući da je još vozova za evakuaciju iz Luganska i Donjecka predviđeno za 11. april.

Ruska vojska, koja je pretrpjela velike gubitke u Ukrajini, nastoji povećati i broj vojnika s osobljem otpuštenim iz vojne službe od 2012. godine, saopćila je britanska vojna obavještajna služba 10. aprila.

Navodi se da napori ruskih snaga u pojačavanju borbene moći uključuju i pokušaj regrutacije iz otcijepljenog regiona Pridnjestrovlje u Moldaviji, u kojoj živi veliki broj stanovnika koji govore ruski.

Kremlj je protekle sedmice prvi put priznao da je Rusija pretrpjela "značajne gubitke u vojsci" tokom onoga što naziva "specijalnom operacijom" u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je molbu za isporuku više oružja uoči očekivanih novih borbi na istoku zemlje.

Zelenski je na Twitteru 10. aprila rekao da je razgovarao telefonom sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom o novoj odbrambenoj i finansijskoj podršci njegovoj zemlji, kao i o uvođenju novih sankcija Rusiji.

Vjeruje se da je više od deset miliona Ukrajinaca, ili gotovo jedna četvrtina stanovništva, napustilo svoje domove bježeći od ruske invazije. Od toga je više od četiri miliona ljudi sklonište potražilo u drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG