Dostupni linkovi

Studenti čekaju diplome zbog istrage o Američkom univerzitetu


Zgrada Bosanskog kulturnog centra u Tuzli gdje je smješten Američki univerzitet u BiH
Zgrada Bosanskog kulturnog centra u Tuzli gdje je smješten Američki univerzitet u BiH

Jasmin Memić iz Tuzle, grada na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, (BiH) četiri godine je studirao na privatnom Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini (AUBiH).

Cijena godišnje školarine kretala se od od 1.250 do 1.400 eura. Kada je stigao do završne godine i diplome, 2020. godine od njega i njegovih kolega je zatraženo da plate još po 750 eura na ime posebnih dodatnih troškova, ukoliko žele dobiti diplome.

Oni koji nisu uplatili, nisu ni dobili diplomu.

„Kada je počelo izdavanje diploma za one koji su uplatili taj iznos odlučili smo da pokrenemo krivičnu prijavu protiv Denisa Prcića za ilegalne radnje i reketiranje“, kaže Memić za Radio Slobodna Evropa.

Dodaje kako nikada nisu dobili ni potvrdu o završetku studiranja.

„U međuvremenu nisam dobio diplomu i još se to čeka“, kaže on.

Pritvor za direktora Američkog univerziteta

Sud Bosne i Hercegovine odredio je 20. juna pritvor za Denisa Prcića, direktora Američkog univerziteta u Tuzli. On se tereti sa zlupotrebu položaja ili ovlaštenja, pomoć učiniocu krivičnog djela, krivotvorenje službene isprave.

Mjera pritvora određena je i njegovoj saradnici Melisi Belkić-Mujkanović. Njenom suprugu Emiru Mujkanoviću, Sud BiH je odredio mjere zabrane.

Prcić i supružnici Mujkanović su uhapšeni u petak, 18. juna, nakon cjelodnevnih pretresa u Američkom univerzitetu u Tuzli, u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome izdate direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću.

Po nalogu Tužilaštva BiH policija u Tuzli i Sarajevu izvršila je pretres na nekoliko lokacija.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjaluci iz 2007. godine. On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola).

Tužitelje je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine.

Bosnia and Herzegovina, The affairs of the head of the Intelligence Agency, Osman Mehmedagić infographic
Bosnia and Herzegovina, The affairs of the head of the Intelligence Agency, Osman Mehmedagić infographic

Oduzeta akreditacija u SAD, u BiH važi do novembra

Vijeće za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja Sjedinjenih Američkih Država (ACICS) 30. oktobra prošle godine povuklo je akreditaciju za Američki univerzitet u BiH, nakon što su upoznati sa neregularnostima.

Akreditacija Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, pak, važi do 26. novembra ove godine, kako je to navedeno i na zvaničnoj stranici državne Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Ova je ustanova i upisala AUBiH u državni registar visokoškolskih ustanova 18. juna 2019. godine.

Arnela Topuzović, sekretar Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona za RSE je potvrdila kako je Američki univerzitet još uvijek registrovan u sudu, te da nije prestao sa radom. Ali, ne još dugo, navodi Topalović.

„S obzirom da smo utvrdili da ne ispunjavaju uslove za obavljanje djelatnosti, tražićemo da se njima oduzme licenca. I mi idemo u taj postupak. Mi smo ovih dana započeli sve to“, navodi Topuzović.

Ovakvoj odluci prethodila je provjera komisije koju je imenovao ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. Njen zadatak je bio izvršiti nadzor nad radom Američkog univerziteta. No, kaže Topuzović, nisu uspjeli.

„Nismo imali pristup prostorijama u kojima se i dalje vodi Američki univerzitet da posluje. Međutim, mi smo prikupili ostale dokaze o tome da li ustanova ima zaposlene radnike, da li ispunjavaju standarde i normative visokog obrazovanja u pogledu sredstava, odnosno prostorija“, pojašnjava Topuzović.

Nezadovoljni studenti obavijestili su o svojim problemima i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, s obzirom da je Prcić, osnivač i direktor Američkog univerziteta njihov državljanin.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade za RSE u odgovoru navode kako je Američki univerzitet u BiH „privatna obrazovna ustanova koja nije povezana sa Ambasadom SAD“, te da se sva pitanja o ovoj temi trebaju uputiti relevantnim institucijama u BiH.

Optužbe za zloupotrebu položaja i ucjene

Portparol Kantonalnog Tužilatva u Tuzli Admir Arnautović, za RSE je potvrdio da se u ovom Tužilaštvu vodi istraga za zloupotrebu položaja i ovlasti na Američkom Univerzitetu.

„Prijavu je podnijela grupa studenata nakon što im je zatražen dodatni novac koji je prikazan kao dodatak školarini. Do sada je saslušano preko 150 svjedoka, a kao osumnjičeni saslušan je i Denis Prcić“, naveo je Arnautović.

Prevareni studenti su se žalili i Transparency Internationalu BiH, čiji istraživač Uglješa Vuković, za RSE kaže kako je i ova institucija reagovala.

„ Mi smo pogledali tu pravnu situaciju i zaista smo utvrdili, vrlo brzo, da troškovi studiranja koji se njima nameću nisu predviđeni ugovorima i potom smo stvar prijavili inspekcijskim organima, kao i sami studenti“, kaže Vuković.

Ističe kako se čeka podizanje optužnice, jer je sve otišlo i puno dalje od uslovljavanja.

„Studenti su nam isticali, također, da neki od njih imaju veoma neprimjerenu komunikaciju s upravom univerziteta, da se uprava univerziteta prema njima odnosi dosta bahato. Bile su tu čak i neke prijetnje i pritisci i oni su to prijavili po našem savjetu i policijskim organima“, potvrdio je Vuković.

Poslovanje Američkog univerziteta provjerava i Tužilaštvo u Sarajevu

Jedan od onih koji tvrdi da je izbačen sa Američkog univerziteta i da su mu prijetili je i Jasmin Škamo, bivši student Fakulteta informacionih tehnologija AUBiH u Sarajevu.

„Ja sam bio izbačen, pa sam se prebacio na Burch (International Burch University) gdje sam završio. Razlog je bio što smo mi trebali da radimo neki projekat sa Denisom Prcićem i mi smo ga odbili“, priča Škamo za RSE.

Ovaj fakultet, ali i cijeli Američki univerzitet imao je dozvolu za rad samo na području Tuzlanskog kantona, ali ne i u Kantonu Sarajevo, iako su se tu, kako tvrdi Škamo, održavala predavanja.

„Pokušao je moj otac da prijavi to u Ministarstvo obrazovanja, pa su oni poslali inspekciju u prostorije 'Pinka' (zgrada TV Pink), gdje je nekad bio fakultet. Jedno vrijeme su tu držali nastavu i čak su ispred 'Pinka' imali zastavu američku. Oni su došli tu i pitali da li se tu održava nastava i on (Prcić) je rekao da se ne održava i ništa od toga nije bilo, tako da su ubrzo odustali“, kaže Škamo.

U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, kako je za RSE potvrdila glasnogovornica Azra Bavčić, "postoji predmet koji se odnosi na provjeru poslovanja Američkog univerziteta".

„U toku su provjere i još nije doneseta tužilačka odluka o pokretanju istrage. Predmet je formiran u posljednjih godinu dana“, kazala je Bavčić.

Na upit RSE o tome šta je poduzeto po prijavama protiv Američkog univerziteta i jesu li ispitane okolnosti pod kojima je radio, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo je odgovorio da su pokrenuli „postupak provjere navoda o eventualnim nepravilnostima u vezi organizacije i rada visokoškolske ustanove 'Američki Univerzitet u BiH' na području Kantona Sarajevo“.

Međutim, ističu kako „zbog složenosti predmeta i potrebe pribavljanja podataka i dokumentacije od više različitih institucija, uključujući i neke koje nisu institucije Kantona Sarajevo i nisu u našoj nadležnosti“, istraga još nije gotova.

Profesori bez komentara

Za razliku od studenata, profesori koji su predavali na ovom univerzitetu ne žele da komentarišu rad te ustanove.

Nekadašnji dekan na odsjeku Međunarodnog prava, te predavač na međunarodnoj grupi predmeta na Američkom univerzitetu, bio je i aktuelni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Za RSE je naveo kako ne želi da komentariše bilo šta, te da je ranije dao iskaz u svojstvu svjedoka.

"Nisam ja tu imao išta posebno reći", naveo je Cikotić.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, predavač je na međunarodnoj grupi predmeta na Američkm univerzitetu.
Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, predavač je na međunarodnoj grupi predmeta na Američkm univerzitetu.

Adisa Omerbegović-Arapović, nekadašnja profesorica na ovom univerzitetu kratko je za RSE navela da je s AUBiH otišla još 2017, kao i da je „iskaz dala na konkretne okolnosti za koje ne zna da li su još uvijek predmet istrage“.

„Tako da mi je savjetovano da o tome ne govorim javno“, kazala je Omerbegović-Arapović.

Dok traje istraga, studenti čekaju diplome.

Jasmin Memić kaže da je u kontaktu sa oko 40 studenata.

„Samo zbog znanja njemačkog jezika našao sam zaposlenje, ali što se tiče drugih studenata ne mogu imati zdravstveno osiguranje, ne mogu se zaposliti u svojoj struci“, pojašnjava Memić.

Jednogodišnji master studiji u oblasti prava i sigurnosti na Američkom univerzitetu u BiH su godišnje iznosili 1.850 eura.

Master studij iz Cyber sigurnosti 7.500 eura, a trogodišnji doktorski studiji iz oblasti menadžmenta i međunarodnog poslovnog prava 2.560 eura. Trogodišnji doktorski studij iz oblasti cyber sigurnost bio je 8.500 eura godišnje.

XS
SM
MD
LG