Dostupni linkovi

Demokratski front najavljuje prijavu zbog izlaznih anketa


Glasanje na izborima u Crnoj Gori, 14 oktobar 2012.
Glasanje na izborima u Crnoj Gori, 14 oktobar 2012.
Ne prestaje polemika o tome da li je izlazna anketa tokom izbornog dana bila legitimna ili svojevrsna mjera pritiska i uznemiravanja glasača. Iako je takva anketa već primjenjivana u Hrvatskoj i Sloveniji i uobičajena u zapadnim zemljama, u opozicionom savezu Demokratski front tvrde da je u crnogorskim uslovima zloupotrijebljena zbog čega su najavili krivičnu prijavu protiv organizatora.

Opozicioni Demokratski front najavio je da će utorak ili srijedu specijalnom tužiocu za organizovani kriminal predati krivičnu prijavu protiv generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore, dekana fakulteta političkih nauka i protiv profesora na tom fakultetu, metodologa Miloša Bešića, zbog, kako navode, kršenja Ustava, zakona i pravila izbornog postupka organizovanjem izborne ankete, koja je obuhvatala i anonimno pitanje za koga su birači glasali.

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević za organizatore tvrdi:

"Bili su svjesni da se radi o krivičnom djelu i očigledno je da su odrađivali posao za vladajuću koaliciju, lažno predstavljajući informacije koje su bile plasirane sa ciljem da naprave neki efekat na sam dan glasanja. Objavljivanje tih informacija je bilo u toku trajanja tog procesa, a izborni proces traje sve dok se ne potpišu zapisnici, ne samo dok traje glasanje nego i dok traje prebrojavanje glasova. Oni su objavili te takozvane rezultate, a u stvari vrlo precizne propagandne poruke koje su bile osmišljene u nekom krugu DPS-a".

Profesor Miloš Bešić u razgovoru za RSE nije želio da se direktno osvrće na Medojevićeve optužbe. Primjena izlazne ankete u Crnoj Gori, prema njegovim riječima pokazala je svu superiornost.

"Uradili smo nešto potpuno regularno, demokratski, legitimno i u cilju je dobrog informisanja javnosti. Metodologija koju smo koristili je ista koja se koristi u svim zemljama zapadne Evrope. Način informisanja je recimo bio isti onakav kako to radi britanski BBC, po uzoru na njihove izlazne ankete. Naravno ovo je bio prvi put u Crnoj Gori, evo kasnimo za Evropom nekih 20 godina kada je reč o izlaznim anketama. Očigledno bi neko želeo da kasnimo još 20", kaže Bešić.

U isto vrijeme u Demokratskom frontu ističu kako su tokom izbornog dana bili zatrpavani žalbama građana koji su navodno presretani i maltretirani od anketara. Podsjetimo, nakon što su kamere pokazale da su pojedini od njih bili ispred samih ulaznih vrata objekata u kojima se glasalo, oglasila se i nevladina organizacija CEMI, koja je pratila regularnost izbornog procesa.

"Zabrinjava podatak da je ova pojava zabilježena na određenom broju biračkih mjesta na ulazu kao i u krugu od 50 metara, što je suprotno odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika kao i stavu Državne izborne komisije. Na ovaj način organizovano anketiranje predstavlja svojevrsno uznemiravanje birača i članova organa izborne administracije, jer ni jedni ni drugi nijesu bili dovoljno informisani o istom", navodi Vlado Dedović iz CEMI-ja.

Miloš Bešić
Miloš Bešić
Konstatujući kako CEMI nije bio neutralan posmatrač izbora Miloš Bešić naglašava kako je najveći broj anketara bio udaljen dalje od 50 metara od biračkog mjesta iako im, kako kaže, zakon nije zabranjivao da budu i bliže.

"Ako sada uzmete zakon vi ćete videti da nemate nikakav problem da budete unutar tih 50 metara. U okviru tih 50 metara ne sme da se deli partijska propaganda, da se vrši ono što je političko propagandnog karaktera. Ovde to nije ni bio slučaj", ističe Bešić.

Nebojša Medojević međutim ne odustaje od stava da je upravo politička propaganda bila cilj anketara.

"Ovdje su mladi studenti bili na samim biračkim mjestima, zaustavljali su ljude neposredno poslije glasanja. Imali smo prijave iz više mjesta zato što su ljude čak zaustavljali prije glasanja. Dakle, radi se o očigledno smišljenom projektu koji je trebalo da prezentira biračima da je DPS, ta čuvena njihova mašinerija tu i da kontroliše i nadgleda glasanje", ocjenjuje Medojević.

Iako je izlazna anketa svoju validnost i efikasnost već pokazala u regionu, u Sloveniji i Hrvatskoj, činjenica da je u Crnoj Gori prvi put organizovana i da su javnost i birači o tome informisani samo noć prije izbora, za dio političkih aktera bio je dovoljan povod za sumnju u njenu regularnost.

"Kada radite bilo koje anketno istraživanje vi nemate obavezu da informišete bilo koga. To nikada nigde nije slučaj. Možete da informišete ako želite, ali uopšte nije obavezno", naglašava profesor Bešić.

Osim Demokratskog fronta pritužbe na izbornu anketu nijesu stizale od predstavnika drugih opozicionih partija. Međunarodna posmatračka misija OEBS-a u ponedjeljak je ocijenila da je izborni proces u Crnoj Gori generalno protekao u fer atmosferi tokom kampanje i na dan izbora.
XS
SM
MD
LG