Dostupni linkovi

Veselji bojkotuje sastanak sa Borelom


Kadri Veselji
Kadri Veselji

Demokratska partija Kosova (DPK) odlučila je da ne prisustvuje sastanku sa Visokim predstavnikom EU na Kosovu, Josepom Borelom u četvrtak u Prištini. To je na konferenciji za novinare saopštio predsednik te partije, Kadri Veselji (Kadri Veseli).

„To je politički gest i poruka da je današnji sastanak besmislen i to u uslovima nepostojanja vlade i novih institucija. Svaka inicijativa za obnovu procesa dijaloga sa srpskom stranom je prevaziđena i neodrživa sve dok je Kosovo talac inata i nesposobnosti za pronalaskom kompromisa i političkog rešenja između dve političke snage – pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK)“, kazao je Veselji.

Dodao je da se njihovo odsustvo treba shvatiti i kao „alarm da je proces dijaloga poslednjih godina degradirao, zbog nedostatka proaktivnosti i odlučnosti stava EU, kao posrednika u ovom procesu“.

Veselji je istakao da će DPK nakon formiranja novih institucija biti spremna da se angažuje u svaki proces za postizanje „istorijskog sporazuma koji podrazumeva očuvan suverenitet i integritet Republike Kosova i članstvo u Ujedinjenim nacijama“.

„Današnji sastanak kao i povezivanje dijaloga sa procesom formiranja novih institucija Kosova je štetan i odvojen. To ne doprinosi samom procesu dijaloga“, istakao je Veselji, dodajući da njegova partija današnjim odsustvom izražava i zabrinutost zbog nedostatka liberalizacije viza za građane Kosova.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Josep Borel (Josep Borrell) danas, 30. januara, se nalazi u poseti Kosovu gde će se sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci), a potom prisustvovati zajedničkom sastanku političkih lidera.

Demokratska partija Kosova završila je na trećem mestu na izborima 6. oktobra, i odmah nakon izbora saopštila je da prelazi u opoziciju. Ova partija je inače bila na vlast od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008.

U međuvremenu, pobednička partija pokret Samoopredeljenje od tada vodi bezuspešne pregovore sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova o formiranju nove vlade. Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti sledeće nedelje mora da predstavi Skupštini novi sastav vlade.

XS
SM
MD
LG