Dostupni linkovi

Demokrate složne u osudi Trampa


Jedna od debata Demokratske stranke, ilustrativna fotografija
Jedna od debata Demokratske stranke, ilustrativna fotografija

Peta debata potencijalnih kandidata Demokratske stranke na izborima za predsjednika SAD održana je u Atlanti, a učesnici su, između ostalog, diskutovali o zdravstvenoj zaštiti, klimatskim promjenama, porezima i rasnim pitanjima.

Aktuelni proces opoziva predsjednika SAD Donalda Trampa često je izbijao u prvi plan, a svi učesnici su se složili da on treba da bude smijenjen.

Prvo pitanje odnosilo se na ukrajinski sklandal i njegove posljedice.

"Predsjednik krši zakon iznova i iznova", rekla je senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, prenio je AFP.

Senator iz Vermonta Berni Sanders rekao je da je Tramp "najkorumpiraniji predsjednik u savremenoj istoriji" i dodao da se ne može dozvoliti da Tramp sve kupi jer će Demokratsta stranka time izgubiti izbore.

Bivši potpredsjednik SAD Džozef Bajden, koji je u centru ukrajinskog skandala, dodao je da Tramp ne želi da on bude kandidat demokrata, a da ruski predsednik Vladimir Putin ne želi da on postane predsjednik SAD.

Voren je opisala plan o ujedinjenju podijeljene nacije uvođenjem poreza od dva odsto na bogatstvo veće od 50 miliona dolara, uz dodatnih četiri odsto na bogatstvo veće od milijardu dolara.

Zdravstvena zaštita je bila jedna od glavnih tema ove i prethodnih debata. Bajden je nastavio da se zalaže za izmjene reformi koje je u ovoj oblasti uveo prethodni predsjednik Barak Obama.

Biznismen Tom Stejer, za koga su klimatske promjene centralna tema kampanje, rekao je da ni Bajden niti Voren nisu spremni da postave ovu temu u centar pažnje, kao ključnu.

XS
SM
MD
LG