Dostupni linkovi

Vanredna vijest

KRIK: Nenad Popović u 'Rajskim papirima'


Nenad Popović je ministar bez portfelja u Vladi Srbije

U projekatu "Rajski papiri", koji otkriva veze više od 120 svetskih političara sa ofšor kompanijama, nalazi se i ime ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića a dokumenta otkrivaju da njegovi poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, dok je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona, objavio je danas KRIK.

KRIK, koji je istraživao na projektu, navodi da procurela dokumenta omogućuju detaljan uvid u poslovnu imperiju i bogatstvo srpskog ministra i dodaje da ga vrednost poslova i i imovine čine "ubedljivo najbogatijim političarem u zemlji".

Nakon što je 2012. godine postao potpredsednik Narodne skupštine, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu ofšor kompanija koju bi kontrolisali trust iz Hong Konga i dve firme sa Ostrva Man, navodi KRIK.

Advokatska kuća "Appleby" koju je Popović želeo da angažuje, medjutim, sprovela je istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa Popovićevim poslovima, posebno onim u Rusiji.

Više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz dve agencije za pružanje ofšor usluga i 19 poslovnih registara otkrivaju poslovanja i najbližih saradnika svetskih lidera – američkog predsednika Donalda Trampa, kanadskog premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, engleske kraljice, poznatih muzičkih zvezda poput Madone i Bona Voksa, velikih korporacija medju kojima su "Nike" i "Apple", kao i jednog od osnivača kompanije "Microsoft".

Krik je juče najavio da će danas objaviti priču o najpoznatijim ljudima iz Srbije koji se pojavljuju u dokumentaciji, o tome koje su ofšor firme osnivali i koja je bila svrha tih kompanija.

Grupa od 400 novinara iz 67 zemalja otkrila je 13,4 miliona tajnih dokumenata sa detaljnim dokazima o utaji poreza visokih zvaničnika i preduzeća u svetu, preneli su danas svetski mediji.

Curenje tih informacije prvobitno je preuzeo list Zidojče cajtung koji je naveo da većina dokumenata dolazi iz ofšor advokatske kuće Eplbaj (Appleby), osnovane na Bermudama. Ta kompanija je u oktobru saopštila da su njeni podaci hakovani.

Dokumenti, nazvani "rajski papiri" (Paradise Papers) pokazuju da su na spisku o utaji poreza predstavnici administracije američkog predsednika Donalda Trampa kao i ruska preduzeća.

Na spisku kompanija se nalaze kao Najk (Nike), Epl (Apple), Uber i Fejsbuk, kao i irski pevač Bono, ali i britanska kraljica Elizabeta.

"Rajski papiri" su svojevrstan nastavak velikog curenja informacija 2016. godine poznatog pod nazivom "Panamski papiri".

Politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalazilo se na spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak Fonseka" sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

XS
SM
MD
LG