Dostupni linkovi

Demokratska stranka na udaru Tadića i Đilasa


Boris Tadić i Dragan Đilas
Boris Tadić i Dragan Đilas
Demokratska stranka (DS), nekada najjača demokratska parija na političkoj sceni Srbije, sada slabašna opoziciona stranka, nalazi se pred daljim urušavanjem zbog sukoba nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića koji je izgubio i predsedničke i parlamentarne izbore i sadašnjeg predsednika Dragana Đilasa, kome delovi stranke otkazuju poslušnost.

Predsednik Političkog saveta i jedan od osnivača Demokratske stranke profesor
Dragoljub Mićunović izjavio je agenciji Tanjug da ta stranka ne pripada ni Draganu Ðilasu (sadašnjem predsedniku) ni Borisu Tadiću (sadašnjem počasnom predsedniku), već članovima i biračima Demokratske stranke i, još šire, građanima Srbije. Zato je, bez obzira na ishod nesuglasica, važno da stranka ostane jedinstvena i snažna opozicija rekao je Mićunović uoči sednice Glavnog odbora 18. januara i sednice Političkog saveta stranke koja će biti održana 14. januara.

On kaže da bi bilo najvažnije da se na Glavnom odboru inicira otvoreni razgovor i onda će se doći do nekog rezultata.

„Sve drugo je spinovanje kroz medije koje ima jedino za cilj da nestane ta stranka. Ali, DS je potrebna ne ovome ili onome, Borisu ili Đilasu, nego Srbiji. I zato sve te kampanje ne misle dobro Srbiji, možda pojedincima koji bi hteli još više vlasti. Neka svako ko smatra da je toliko značajan i važan, neka napravi svoju stranku. Ali, istovremeno, onaj ko trenutno predstavlja stranku mora se držati svih propisa. Ne može niko odlučivati ‘e sad, ovaj mi se ne svidja, ja sa njim neću dalje da razgovaram“, upozorava Mićunović.

Domaći mediji prenose informacije da je 30 opštinskih odbora DS zatražilo smenu predsednika Dragana Đilasa i da navodno još ima onih koji planiraju da mu otkažu poslušnost. Ovaj podatak nismo mogli da proverimo u DS, jer smo naišli na ćutnju partijskih funkcionera. Istovremeno, počasni predsednik stranke Boris Tadić koji se smatra inspiratorom rušenja Dragana Đilasa, najavljuje svoj povratak. Da li je ova stranka pred konačnim rascepom, kako će se okončati unutarpartijska drama već veoma oslabljene stranke koja je poražena na poslednjim izborima?

Vladimir Goati
Vladimir Goati
Sociolog dr Vladimir Goati kaže da je politička scena Srbije već doživela značajnu promenu, klasični višepartijski sistem zamenila je dominacija jedne stranke, stranke naprednjaka koja je udvostručila svoj izborni rezultat u veoma kratkom roku. Ovo što se događa u Demokratskoj stranci, samo dalje urušava njenu veoma oslabljenu opoziciju i to uoči mogućih vanrednih parlamentarnih izbora, kaže Goati.

„Verovatno je ovo najgore moguće vreme za rušenje šefa stranke i to može da skupo košta DS, da se ona ugasi. Jer, ona već ionako klizi nizbrdo, skoro do brzine slobodnog pada“, rekao je Goati i navodi da on vidi različite platforme koje se nude, već „lična ambicija čoveka koji je izgubio unutarpartijsku borbu, a prethodno i predsedničke i parlamentarne izbore". U pitanju je prosto jedna želja da se, sa još nekolicinom svojih ljudi, vrati na prethodni položaj. Sa druge strane, kaže Goati, kratko je vreme da se procenjuje učinak Dragana Djilasa. „On, kao predsednik stranke,od početka ima teškoće u rukovodjenju partijom. Njega istaknuti članovi rukovodstva, metaforčki rečeno vuku za noge u svakoj akciji, otežavaju mu ...“

Na pitanje, da li je razlika izmedju Tadića i Đilasa u odnosu na moguću saradnju sa Vučićevim naprednjacima (Đilas takvu mogućnost odbija, Tadić je, kako se čini, raspoložen za nagodbu sa najjačom strankom u Srbiji) Goati kaže: „To bi mogla da bude ozbiljna razlika, ali to već govori o različitom dimenzioniranju DS-a. Jedan je dimenzionira kao pomoćnika, produženu ruku SNS-a, drugi u njoj vidi ono što Srbiji nedostaje, jednu konstruktivnu opoziciju Srpskoj naprednoj stranci.“

Prema spisku, u koji je Tanjug imao uvid, ostavku aktuelnog lidera demokrata zatražili su opštinski odbori Vračara, Srbobrana, Zemuna, Svilajnca, Subotice, Aleksinca, Vranjske Banje, Koceljeva, Despotovca, Prokuplja, Bogatića, Arilja, Bosilegrada, Vlasotinca, Obilića, Ćićevca, Leposavića, Ćuprije, Sečnja, Lebana, Bele Palanke, Dimitrovgrada, Babušnice, Kuršumlije, Rekovca, koji je kompletan glasao protiv aktuelnog predsednika, Mesni odbor Novo Naselje, koji je deo Gradskog odbora Novog Sada....
XS
SM
MD
LG