Dostupni linkovi

Opozicija oštro protiv predložene Deklaracije o Hrvatima u BiH


Hrvatski sabor, fotoarhiv
Hrvatski sabor, fotoarhiv

Hrvatski sabor raspravlja o saborskoj Deklaraciji o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine. Cilj nam je pomoći Hrvatima u BiH, kažu predlagači iz HDZ-a, a opozicija odgovara da je to miješanje u unutrašnje stvari druge države i izraz nezadovoljstva što u Predsjedništvo BiH nije izabran HDZ-ovac Dragan Čović.

Razlog predlaganja i donošenja Deklaracije o položaju Hrvata u BiH nisu nedavni izbori. Izbor Željka Komšića je politička činjenica, ali nije u skladu sa duhom Daytona i legitimnim predstavljanjem tri konstitutivna naroda, kazao je – predstavljajući deklaraciju predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić, zastupnik HDZ-a iz redova dijaspore, odnosno BiH Hrvata.

"Neophodno je u BiH kroz izmjenu izbornog zakona omogućiti izbor legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda i stabilizirati političke odnose. U drugoj fazi je kao zalog stanja održivosti i funkcionalnosti BiH neophodno pristupiti korjenitim promjenama Ustava, koje će BiH ustrojiti na načelima federalizma, uz simetričnu poziciju tri konstitutivna naroda", rekao je Ljubić.

Gordan Maras iz oporbenih socijaldemokrata kazao je da je Komšić izabran podjednako legitimno kao i Andrej Plenković u Hrvatskoj, a njegov stranački kolega Joško Klisović pitao je ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić – je li Komšić za hrvatsku Vladu legalno izabrani član BiH Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda?

"Molim vas da mi odgovorite sa da ili ne", riječi su Klisovića.

"Vi dobro znate što piše u Ustavu Bosne i Hercegovine, znate isto tako što piše u Daytonskom sporazumu. Dakle, nitko ne spori legalnost izbora. Ono što se spori je legitimnost predstavljanja hrvatskog naroda", istakla je Mariju Pejčinović Burić.

Ministrica Pejčinović Burić je kazala kako je Deklaracija "važan dokument, kojim se potvrđuje privrženost ispunjavanja ustavnih i međunarodnih obveza Republike Hrvatske prema hrvatskom narodu u BiH i prema BiH".

Socijaldemokrat Nenad Stazić Deklaraciju je nazvao štetnom i prozvao HDZ da je predlaže jer nije izabran Čović, već Komšić.

"To je demokracija ala HDZ. Ako rezultati izbora HDZ-u ne odgovaraju, onda ne valjaju izborna pravila, onda nećemo priznati rezultate, onda nas ne zanima biračka volja našeg ljubljenog hrvatskog naroda", kazao je Stazić.

Tekst deklaracije ne govori o položaju Hrvata u BiH, već je to deklaracija o stavu HDZ-a prema Bosni i Hercegovini, kazala je bivša ministrica vanjskih poslova iz oporbenog Glasa, Vesna Pusić.

"I kao takva – zahtijevajući promjene Ustava, promjene izbornog zakona i promjene regulative, i zadužujući hrvatske dužnosnike da na tome rade i to provode – direktno je i flagrantno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine", rekla je Pusić.

Ona je upozorila da je Hrvatska u situaciji da joj predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik diktira način reakcije na situaciju u BiH, a da je Deklaracija izravno uperena protiv ugleda, utjecaja i interesa Hrvatske.

Sabor raspravlja o ublaženoj verziji Deklaracije, nakon kritika i oporbe i dijela vladajućih da se izvorni tekst previše miješao u unutarnje stvari druge države.

Može vas interesirati:

Za sada nitko od HDZ-ove desnice nije ponovio kritike zbog toga izrečene pred koji dan na Odboru za Hrvate izvan Hrvatske i traženja da se oštrije formulacije vrate, nego su to umjesto njih tražili iz oporbenog klerikalno-populističkog Mosta.

Branimir Bunjac iz Živog zida prozvao je HDZ BiH zbog suradnje sa Dodikom koji negira genocid u Srebrenici, a jedini zastupnik klerikalnog Hrasta Hrvoje Zekanović jedini se od 153 zastupnika založio za treći entitet.

Sabor će o deklaraciji glasati u petak.

Predlagatelji traže što širi konsenzus, ali lijeva opozicija vjerojatno neće podržati predloženi tekst, dok će desna klerikalno-populistička opozicija svoju potporu vjerojatno uvjetovati prihvaćanjem njihovih amandmana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG