Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komšić u Zagrebu samo s Mesićem


Stjepan Mesić i Željko Komšić u vrijeme kada je Komšić bio član Predsjedništva BiH 2011. godine

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić pojasnio je za Radio Slobodna Europa (RSE) detalje svog susreta sa novoizabranim, ali još ne inauguriranim hrvatskim članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem. Iako su u njegovoj stranci Demokratska fronta Komšićev posjet Hrvatskoj nazvali službenim, on nije tako razumljen u Hrvatskoj, jer nije stupio na funkciju na koju je izabran.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, i jedan od rijetkih u hrvatskoj politici koji je pozdravio ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana bosanskohercegovačkog Predsjedništva potvrdio je za RSE da se u utorak nakratko sastao sa Komšićem tijekom njegovog boravka u Zagrebu.

„Mi se znamo jako dugo. On je branio Bosnu i Hercegovinu, na tome se i dokazao i to je očito ono što oni koji razumiju politiku i prihvaćaju. Razgovarali smo i o tome kako bi trebalo popraviti odnose Zagreba i Sarajeva time da se stvari stavi na stol i da se razgovara.“

On ocjenjuje kako je nezadovoljstvo službenog Zagreba sa izborom Komšića jedna nategnuta i nepotrebna priča, jer su, kaže, stvari sasvim jasne. On podsjeća da je Komšić izabran po istom zakonu po kojem je na prošlim izborima izabran Čović, a o tome koga predstavljaju tri člana Predsjedništva kaže.

„Oni predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, a ne Bošnjake, Hrvate i Srbe, jer su dobili legitimitet na izborima. Dakle, ove priče o tome kako Čović kaže da je za njega glasalo 80 posto Hrvata - pa za njega je glasalo 80 posto Hrvata koji su izišli na izbore, a 60 posto Hrvata nije izašlo na izbore. Prema tome, Hrvati nisu htjeli Čovića, u tome je cijeli njegov problem, a očito i problem naše politike.“

Hrvati nisu glasali za Dragana Čovića (na fotografiji), napominje Mesić
Hrvati nisu glasali za Dragana Čovića (na fotografiji), napominje Mesić

Mesić i Komšić ručali su u jednom zagrebačkom hotelu.

„Hrvatska se treba čuvati da bude na bilo koji način označena kao ona koja se miješa u unutarnje odnose BiH, a treba pomoći susjednoj zemlji u sklopu svojih ustavnih obaveza i kao potpisnica Daytona“, kaže za RSE povodom hrvatskih reakcija na izbor Komšića bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Ona sugerira da se Dragan Čović i Željko Komšić uzajamno pozovu na razgovor.

„Nikome od njih neće pasti kruna s glave, jer uostalom nitko od njih ni nema krunu na glavi, i da se zaustavi taj moguće poguban niz i trend proglašavanja Komšića personom non grata. To ništa dobroga nikome neće donijeti, i u tom smislu državno vodstvo Republike Hrvatske se zapravo trebalo drugačije postaviti.“

A kakav treba biti odnos službenog Zagreba prema aktualnom stanju u BiH? Ona podsjeća na najnovije izjave predsjednika europskih pučana Josepha Daula, ali i američkog veleposlanstva u BiH koji se otprilike svode na poruku – izbori su završeni,i treba učiniti sve da se formira vlast i da se počne raditi na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Iako je iz Komšićeve stranke u utorak najavljeno da on odlazi u službeni posjet Hrvatskoj, u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine medijima je rečeno kako on nije inauguriran na funkciju člana Predsjedništva na koju je izabran, pa da se ne može raditi o službenoj posjeti. Komšiću kao članu Predsjedništva BiH sugovornica i domaćin po protokolu treba biti hrvatska predsjednica, ali su u njenom uredu potvrdili da ne znaju ništa o njegovom dolasku. Podjednako tako nikakvu službenu informaciju o Komšićevom dolasku nisu imali ni u hrvatskoj Vladi ni u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG