Dostupni linkovi

Pomirenje na Zapadnom Balkanu prioritet, poručio Kameron


Britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Kameron (lijevo) i albanski premijer Edi Rama (desno) tokom konferencije za medije u Tirani 22. maja 2024.
Britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Kameron (lijevo) i albanski premijer Edi Rama (desno) tokom konferencije za medije u Tirani 22. maja 2024.

Velika Britanija biće prisutna u regiji Zapadnog Balkana, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Kameron (David Cameron) i poručio da je pomoć u procesu pomirenja za njega prioritet.

On je, tokom zvanične posjete Tirani, kazao da "ako Zapadni Balkan uspije, onda je Evropa uspjela".

"Ako ima problema na Zapadnom Balkanu, onda ima problema i u Evropi. Zapravo nam je zajednički interes da pomognemo u procesu pomirenja, ekonomskog rasta i razumijevanja i za mene je to prioritet," dodao je Kameron.

Britanski zvaničnik je u zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Albanije Edijem Ramom govorio o važnim projektima među kojima je i finansiranje željezničke pruge Drač-Priština.

Rekao je da će željeznica biti važna ne samo za Albaniju, već i za Kosovo i za cijeli region.

Projekt željezničke pruge Drač-Priština predstavljen je u junu 2022. na zajedničkoj sjednici vlada Albanije i Kosova koja je održana u Prištini.

Otvaranje željezničke linije omogućilo bi izgradnju dvije nove trgovačke luke u tim gradovima.

Rama rekao da će Kameronova posjeta poslužiti ne samo za produbljivanje bilateralnih odnosa, već i za povećanje prisutnosti Ujedinjenog Kraljevstva u regionu.

Kazao je da je željeznica je ključni element projekta povećanja kapaciteta kretanja, ne samo između dvije države, već i u regionu i šire.

"Čekamo konačan odgovor NATO-a za vojno krilo luke Drač, a u isto vrijeme, kao što ste obaviješteni, Kosovo će izgraditi luku u Prištini", rekao je Rama.

Naglasio je i da su razgovarali i o napretku procesa pomirenja i saradnje u regionu.

Rama je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo više puta izrazilo poseban interes za potpunu normalizaciju regionalnih odnosa i za uspješan završetak procesa dijaloga između Kosova i Srbije.

Prema riječima premijera Albanije, u tom procesu ima pozitivnih pomaka, ali i zastoja.

"U budućnosti se takođe osjeća rizik nazadovanja", naveo je Rama.

XS
SM
MD
LG