Dostupni linkovi

Dejan Savićević za RSE: Hrvatska trenutno ima najjaču reprezentaciju


U svakoj ligi imamo po jedan, dva kluba koji dominiraju: Dejan Savićević
U svakoj ligi imamo po jedan, dva kluba koji dominiraju: Dejan Savićević

Nakon što je nedavno izabran za člana Savjeta FIFA, proslavljeni fudbaler i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, Dejan Savićević u razgovoru za Radio Slobodna Evropa otkriva šta će mu biti prioriteti u tom prestižnom tijelu i komentariše kvalitet reprezentacija na prostoru bivše Jugoslavije.

Savićević govori i o glavnim problemima u razvoju fudbala na ovim prostorima, kvalitetu liga u ex-YU državama, kladioničarskoj mafiji, poredi odnos prema sportu u staroj Jugoslaviji i državama koje su iz nje ponikle.

RSE: Izabrani ste na jednu od najznačajnijih pozicija u fudbalskoj federaciji. Kako ste doživjeli taj izbor i kakvi su Vaši planovi u okviru tog tijela?

Savićević: Sigurno da je to za mene velika čast, ali i zadovoljstvo, jer vjerujem da sam dosadašnjim radom zaslužio da uđem u jedno od tih većih tijela. Evo sam imao sreće, jer sam se kandidovao i ušao u najveće fudbalsko tijelo svijeta. Trudiću se da zastupam interese UEFA-a, interese fudbala u cjelini, ali sigurno da neću zaboraviti ni ovaj naš region.

RSE: Jedan ste od proslavljenih igrača sa ovih prostora. Kako ocjenjujete kvalitet ostalih liga, pored crnogorske, sa ovih prostora?

Savićević: Sigurno da nam lige nisu na onom nivou na kome su bile u vrijeme stare Jugoslavije. Nakon raspada zajedničke države mislim da su nam lige slabije. Da u svakoj ligi imamo po jedan, dva kluba koji dominiraju, kao što su u Srbiji Zvezda i Partizan, u Hrvatskoj je to Hajduk, u Sloveniji se to mijenja, jedno vrijeme je Maribor, pa se digne Olimpija, pa padne. Kod nas smo imali dominaciju Mogrena koji više praktično i ne postoji, pa Budćnosti, Rudara, Sutjeske, tako da je možda bilo i najuzbudljivije kada je riječ o klupskom takmičenju. Lige su nam slabije, ali mislim da i iz takvih liga izađe dosta dobrih igrača koji kasnije naprave karijere u inostranstvu.

RSE: Šta vidite kao glavni problem za razvoj fudbala u regionu?

Savićević: Ulaganje u fudbal nijesu onakva kakva su bila u vrijeme stare Jugoslavije, da ne govorim o komunističkoj eri kada se sve drugačije radilo i puno sistematičnije nego što se sada radi na prostoru bivše Jugoslavije. Nema toliko ulaganja i nema toliko sistemskog planiranja ulaganja u određene sportove. Razvodnio se kvalitet i to je jedan od glavnih razloga što nam lige nisu jake.

RSE: Kakve su po Vama šanse drugih ex-YU reprezentacija na Svjetskom prvenstvu?

Savićević: Pa sada su kvalifikacije i mislim da će Hrvatska, Srbija pa moguće i Bosna direktno otići na završna takmičenja, dok mi ostali imamo realne šanse da se domognemo baraža. To i nije loše ako uzmemo u obzir da se od jedne države napravilo toliko država i da se toliko reprezentacija našlo na jednom tako velikom takmičenju.

RSE: E sad ako biste morali da bodujete, kako bi rangirali po kvalitetu te reprezentacije u regionu?

Savićević: Po mom mišljenju Hrvatska trenutno ima najjaču reprezentaciju. Pojavila im se jedna generacija vrhunskih igrača, koji igraju u najjačim evropskim klubovima. Oni su sigurno na prvom mjestu. Samo kad vidite tu plejadu igrača: Modrić, Kovačić, Brozović, Perišić, Mandžukić... Na drugo mjesto bih stavio Srbiju, pa onda dođu svi ostali, Bosna, mi, Slovenija koja u zadnje vrijeme ima dosta uspjeha, pa i Makedonija. Prvo mjesto Hrvatska, drugo Srbija, treće dijele ostale reprezentacije.

Savićević: U Hrvatskoj se pojavila jedna generacija vrhunskih igrača, koji igraju u najjačim evropskim klubovima
Savićević: U Hrvatskoj se pojavila jedna generacija vrhunskih igrača, koji igraju u najjačim evropskim klubovima


RSE: Evo i Vi se sa sjetom prisjećate fudbala u staroj Jugoslaviji. Koji bi po Vama bio idealan tim sastavljen od tih ex-YU igrača?

Savićević: Možda bih mogao da govorim o igračima koje pamtim, koje sam gledao, ali ne i o velikim svjetskim igračima kakvi su bili Šekularac, Mitić, Milutinović... Ja sam u Zvezdi igrao u jednoj velikoj generaciji, rano sam počeo da igram za reprezentaciju. Mogu da nabrojim igrače koji su bili vrhunski u tom periodu kao što su Piksi, Peđa Mijatović, Prosinečki, Pančev, Zlatko Vujović, Sušić, vjerovatno ću nekoga i zaboraviti. Eto, to su ti igrači, a da sastavljam ekipu, to ne volim da radim.

RSE: UEFA je u nekoliko navrata ove godine stavila pod upit regularnost utakmica crnogorske lige. Kako se izboriti sa kladioničarskom mafijom?

Savićević: Iskren da budem teško, ukoliko nemate pomoć države, odnosno nadležnih organa. Tu prije svega mislim na MUP - mi iz FSCG i svih drugih saveza ne možemo toliko da utičemo na te istrage. I akda se pojavi neka sumnjiva utakmica vi pozovete na razgovor aktere, oni Vam kažu da su imali loš dan, i na osnovu njihove izjave, snimka, ne možete da donesete nikakav zaključak, nikakvu kaznu. Druga bi stvar bila da se pojavi neki zaštićeni svjedok, onda bi savezu bilo lako, ali se igrači teško odlučuju na taj korak, jer te utakmice ipak namještaju ljudi iz kriminala.

RSE: Reprezentacija je i dalje u igri za plasman na Svjetsko prvenstvo. Koliko su po vama te šanse realne?

Savićević: Mi smo počeli odlično kvalifikacije i iskren da budem nakon tri utakmice mislio sam da ćemo danas, nakon pet odigranih, imati bolji bodovni skor. Mislim da smo propustili veliku šansu u Jermeniji, i da smo tu utakmicu pobijedili sigurno bi bili u baražu. Moramo da budemo relani i da priznamo da Poljska ima najjaču reprezentaciju. Ovako poslije ove četvrte i pete odigrane utakmice došli smo u jednu situaciju u kojoj ćemo biti u ravnopravnoj borbi sa Dancima i Rumunima za to drugo mjesto.

RSE: Jedanaestu godinu nezavisnosti FSCG dočekuje sa impozantnom zgradom Kućom fudbala, formiranim reprezentativnim selekcijama muškim i ženskim, na raznim uzrasnim nivoima, ligama koje funkcionišu. Koji su sada najveći izazovi?

Savićević: Mislim da imamo još mnogo posla. Moramo da krenemo u izgradnju, naravno uz pomoć države i lokalnih samouprava, i poboljašnje uslova gledanja utakmica. Sada imamo dobre terene, ali nam nedostaju tribine. Moramo da krenemo u tom smjeru, da gledaocima obezbijedimo veći komfor pri gledanju utakmica.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG