Dostupni linkovi

Bajden: Manastir Visoki Dečani simbol tolerancije


Potpredsednik SAD Džozef Bajden u manastiru Visoki Dečani gde ga je dočekao Otac Sava Janjić, 21. maj 2009.
Potpredsednik SAD Džozef Bajden u manastiru Visoki Dečani gde ga je dočekao Otac Sava Janjić, 21. maj 2009.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je manastir Visoki Dečani pravi simbol tolerancije, zbog utočišta koje pruža svim ljudima. Bajden je u tom srpskom manastiru, posle posete Prištini, razgovarao sa Ocem Savom Janjićem i bratstvom.

Američki potpredsednik je iz Prištine helikopterom došao u manastir Visoki Dečani gde ga je dočekao otac Sava Janjić. Protinđel Janjić je izrazio dobrodošlicu Bajdenu i rekao da je njegova poseta za manastir i Srbe ‘veliko ohrabrenje’.

Bajden je u kratkom obraćanju brojnim novinarima rekao da je od 2001. godine kada je bio u poseti manastira, postignut određen napredak. On je ukazao da je manastir simbol tolerancije.

“Otac Sava i bratstvo manastira pružali su utočište svima i nadam se da će takav duh postati karakteristika celog regiona”, rekao je potpredsednik SAD

Bajden je iz porte manastira poručio da je budućnost celog Balkana u Evropi.
Ima mogućnosti da se promeni dinamika u ovom delu sveta i da nadam se po prvi put u istoriji ceo Balkan postane deo slobodne i integrisane Evrope.

“Ima mogućnosti da se promeni dinamika u ovom delu sveta i da nadam se po prvi put u istoriji ceo Balkan postane deo slobodne i integrisane Evrope”,
rekao je Bajden.

Otac Sava i bratstvo su upoznali Bajdena sa istorijskim, verskim i kulturnim značajem Visokih Dečana. Jake snage Kosovske policije su obezbeđivale putni pravac Priština Peć, Dečani, dužinom oko 100 kilometara, dok su u okolini manastira bile jake snage Kfora i lično obezbeđenje potpredsednika.

Uoči posete Bajdena manastiru, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve poništio je odluku episkopa raško-prizrenskog Artemija da uskrati blagoslov Bajdenu za posetu manastiru.

Nakon posete Visokim Dečanima Džozef Bajden će obići američke vojnike u bazi Bondstil, kod Uroševca.
XS
SM
MD
LG