Dostupni linkovi

Deblokiran put Priština-Raška nakon puštanja Repića


Opština Zvečan
Srbi koji su blokirali put u Rudaru kod Zvečana, na severu Kosova, privremeno su uklonili barikade i tako omogućili normalan saobraćaj na relaciji Priština - Raška.

Takva odluka je doneta zbog puštanja iz pritvora Slobodana Repića i očekivanja da takva odluka bude doneta i u slučaju Žarka Veselinovića.

U saopštenju dostavljenom medijima, koje je potpisao predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović upućena je zahvalnost građanima na, kako je navedeno, odgovornom ponašanju i pokazanoj političkoj zrelosti što nisu podlegli provokacijama usmerenim na izazivanje sukoba i veće nestabilnosti.

Navodi se i da će u slučaju da se nastavi praksa neosnovanog hapšenja Srba sa severa Kosova, barikade i mirni protesti građana biti nastavljeni.

U saopštenju se izražava zahvalnost predstavnicima UNMIK-a , KFOR-a i EULEKS-a koji su, kako se navodi, svojim angažovanjem na terenu i u kontaktima sa građanima i lokalnim rukovodstvom dali doprinos da se bezbednosna situacija dži pod kontrolom.

Sudsko veće sastavljeno od EULEKS-ovih sudija u Višem sudu severnoj Mitrovici odlučilo je u sredu da odredi pritvor do 30 dana Žarku Veselinoviću, dok je Slobodan Repić pušten iz policijskog pritvora na slobodu.

Veselinovića i Repića uhapsili su u Rudaru kod Zvečana, na severu Kosova, pripadnici Euleksa i kosovske policije zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju ubistva Dušana Milisavljevića, zamenika direktora Administrativne kancelarije u severnoj Mitrovici decembra prošle godine.

Odmah posle hapšenja Veselinovića i Repića usledile su blokade Srba na magistralnom putu Priština - Raška u Rudaru, a građani koji na njima dežurali zahtevali su da se Repiću i Veselinoviću omogući odbrana sa slobode kako bi deblokirali magistralni put.

U suprotnom najavili su da će radikalizovati blokade puteva na severu Kosova u sve četiri opštine.
  • 16x9 Image

    Jasmina Šćekić

    Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

XS
SM
MD
LG