Dostupni linkovi

Davutoglu: Turski napadi mogu 'promeniti igru' na Bliskom istoku


Turska vojska na granici sa Sirijom

Vazdušni napadi turskih snaga na ekstremiste takozvane Islamske države i militante Radničke partije Kurdistana mogli bi izmeniti tok događaja u regionu Bliskog istoka, stav je turskog premijera Ahmeta Davutogla, koji je izneo u intervjuu nakon poslednjeg vojnog angažmana Turske.

“Prisustvo Turske i mogućnost da efikasno upotrebi svoju silu može dovesti do ‘promene igre’ u Siriji, Iraku i čitavom regionu”, citirao je njegove stavove dnevni list Hurijet.

“Želimo da svi budu svesni novih uslova koje su stvorile naše operacije u Siriji i Iraku i u skladu s tim preispitaju svoje pozicije", poručio je Davutoglu.

U međuvremenu je obelodanjeno da će članice NATO-a u utorak 28. jula održati hitan sastanak na zahtev Turske.

Davutoglu je podvukao da Turska ne planira slanje kopnenih snaga u Siriju. Naveo je da je sa Sjedinjenim Državama usaglašena njena podrška iz vazduha u borbi protiv ekstremista Islamske države u Siriji.

Turske snage su, osim ISIS-a, tri dana uzastopno bombardovale i kampove Radničke partije Kurdistana nadomak granice sa severnim Irakom ugrožavajući primirje koje je sklopljeno 2013. godine.

Istovremeno, turske vlasti uhapsile su više stotina osoba zbog optužbi da su pristalice Islamske države, Radničke partije Kurdistana i drugih militantnih grupa.

Policijske racije u Istanbulu prate protesti i neredi u Gazi okrugu. Prema dostupnim podacima najmanje jedan demonstrant i jedan policajac su ubijeni u nasilju.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG