Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Velika Britanija ostaje privržena nezavisnosti Kosova


David Lidington tokom pres konferencije u Prištini, 24 jun 2010
Velika Britanija će ostati privržena podršci nezavisnosti Kosova i teritorijalnom integritetu, odbacajući svaku opciju podele, rekao je u četvrtak u Prištini ministar za Evropu Velike Britanije David Lidington.

Tokom drugog dana posete Kosovu, Lidington se sastao sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom. Nakon sastanaka Lidington je istakao da će i nova britanska vlada imati istu politiku prema Kosovu. Lidington je rekao da proces interpretacije nezavisnosti Kosova od strane Međunarodnog suda pravde odvesti buduće procese napred, a nikako nazad.

“Očekujemo da će nam predstojeće mišljenje MSP dati mogućnost da idemo napred i da se ne vraćamo nazad na rasprave o kojima je već odlučeno u vezi nezavisnosti Kosova”, kazao je Lidington.

I Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da očekuje da će argumenti MSP podržati ono što su narod i predstavnici Kosova izrazili preko deklaracije nezavisnosti Kosova.

Govoreći o najavljenom dijalogu između Kosova i Srbije, David Lidington je rekao da zemlje koje teže ka evropskim integracijama moraju da reše svoja neslaganja i da se pridruže EU.
Bićemo uspešniji u donošenju investicija u ovoj zemlji ako bude bilo političke stabilnosti i jasne podrške za vladavinu prava i brobu protiv korupcije.


On je odbacio mogućnost Srbije da se približi integracijama ukoliko ne pokaže spremnost za dobrosusedske odnose.

“Ne znam koliko će godina proći, ali nadam se da će jednog dana granica između Kosova i Srbije biti slična onoj koju danas imaju Belgija i Luksemburg”, kazao je Ledington.

Britanski ministar je govorio i o razvoju na Kosovu i misiji EULEX-a. On je izdvojio situaciju u severnom delu u borbi protiv negativnih pojava kao i velike izazove ove misije.

“Bićemo uspešniji u donošenju investicija u ovoj zemlji ako bude bilo političke stabilnosti i jasne podrške za vladavinu prava i brobu protiv korupcije”, naglasio je David Lidington.

Britanski ministar za Evropu posetiće i Prizren gdje će započeti projekat povratak Srba svojim kućama u ovom gradu, što finansira Britanska Ambasada u Prištini i Vlada Kosova.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG