Dostupni linkovi

Davor Dragičević postavio šator ispred Tužilaštva BiH


Otac nastradalog mladića Davor Dragičević postavio šator ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu, 27. mart 2022

Davor Dragičević, otac mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, koji je nastradao pod još nerazjašnjenim okolnostima, postavio je u nedjelju, 27. marta, šator ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH).

Najavio je da će na tom mjestu ostati sve dok se ne riješi ubistvo sina, kao i mladića Dženana Memića iz Sarajeva.

"Ubistva Davida i Dženana se moraju konačno riješiti. Ako umiješani u ubistvo Davida ostanu na slobodi u Banjaluci ubiće mog brata i njegovu djecu i sve ljude koji nas podržavaju. Zato se ovaj slučaj mora riješiti. Dokazi postoje", kazao je Dragičević novinarima u Sarajevu.

On je naveo da svi oni koji su umiješani u Davidovo ubistvo ne spavaju godinama.

"Oni ne spavaju već četiri godine. Znaju ko sam ja, znaju moje namjere i znaju sve. Ako se ne riješi legalno, ja ću uzeti pravdu u svoju ruke", kazao je on, prenosi Beta.

Iz grupe "Pravda za Davida" ocijenili su da je ovaj dan "velika bruka za državu BiH, jer je predmet ubistva Davida Dragičevića već godinu dana u nadležnosti Tužilaštva BiH, ali do sada nije bilo nikavog pomaka".

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Okolnosti smrti, koja je okarakterisana kao ubistvo, do danas nisu razjašnjene.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

Protest za Dženana i Davida ujedinio Bosnu i Hercegovinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Tužilaštvo BiH je 14. aprila 2021. godine odlučilo da preuzme predmet u vezi s nestankom i smrću Davida Dragičevića od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Davor Dragičević optužio je najviše funkcionere Ministarstva unutrašnjih poslova RS za umiješanost u ubistvo njegovog sina, a prijavu protiv njega podnio je entitetski ministar Dragan Lukač.

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Davora Dragičevića 13. septembra 2020. godine.

Od kraja marta 2018. godine roditelji Davida Dragičevića i grupa "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizovali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Drugi mladić, Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine, nakon što je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave.

Pred Sudom BiH je 7. oktobra 2021. počelo suđenje optuženima u predmetu "Zijad Mutap i drugi", koji je terete za prikrivanje dokaza o načinu stradanja tog mladića.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG