Dostupni linkovi

Pretresi u Sarajevu zbog slučaja 'Dženan Memić'


Policija Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) vrši nove pretrese na više lokacija u Sarajevu (Sarajevo, 16. septembar 2021)
Policija Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) vrši nove pretrese na više lokacija u Sarajevu (Sarajevo, 16. septembar 2021)

Policija Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) vrši nove pretrese na više lokacija u Sarajevu u slučaju smrti "Dženana Memića", potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirza Hadžiabdić, portparol MUP KS.

“Pretresi se vrše po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz prethodnu pribavljenu naredbu Suda Bosne i Hercegovine”, kazao je Hadžiabdić za RSE.

Kako se navodi u saopštenju Tužiteljstva BiH, "policijski djelatnici MUP-a Kantona Sarajevo, po nalogu i u koordinaciji sa postupajućim tužiteljima, vrše pretrese na tri lokacije u Sarajevu. Radi se o stambenim objektima koje koriste dvije osobe, kao i jednog hotelskog kapaciteta na Ilidiži."

U slučaju "Memić" Tužilaštvo BiH, koje od avgusta 2019. godine vodi istragu, podiglo je optužnicu 9. jula protiv pet osoba zbog organizovanog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Optužnica je podignuta protiv Alise Ramić, Dženanove bivše djevojke, koja je s njim bila u momentu stradanja, njenog oca Zijada Mutapa, bivšeg načelnika za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i recepcionera hotela "Crystal" Muamera Ožegovića.

Oni se terete da su od 8. februara 2016. godine pristupili skupini za organizovani kriminal, koju su formirali Zijad Mutap i drugi, radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić zadobio ozljede opasne po život.

Zijad Mutap, Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović izjasnili su se na Sudu BiH u srijedu, 25. augusta da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice u predmetu ‘Dženan Memić’.

“Pretresi se vrše po nalogu Tužilaštva BiH, uz prethodnu pribavljenu naredbu Suda BiH”, kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP KS. (Sarajevo 16. septembra 2021.)
“Pretresi se vrše po nalogu Tužilaštva BiH, uz prethodnu pribavljenu naredbu Suda BiH”, kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP KS. (Sarajevo 16. septembra 2021.)

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je na ročištu 5. augusta za petero optuženih u slučaju "Dženan Memić" odlučio da se oni brane sa slobode, dok su mjere zabrane produžene.

Produžene su mjere zabrane za Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Josipa Barića, Muamera Ožegovića i Alisu Ramić (djevojački Mutap).

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila da je on ubijen. Preminuo je 15. februara 2016. godine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan optužila oca i sina, Ljubu i Bekriju Seferovića, a Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta u ovom slučaju donio oslobađajuću presudu.

Međutim, Vrhovni sud Federacije BiH je kao i ranije i 27. jula izreklo oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović u predmetu stradalog mladića Dženana Memića iz Sarajeva.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, kako je navedeno tada, nije dokazalo van razumne sumnje da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći za koju se sumnjiče Seferovići.

U Sarajevu 11. septembra održan protestni skup u znak podrške grupama Pravda za Dženana i Pravda za Davida, ujedinio je u Sarajevu hiljade građana iz cijele Bosne i Hercegovine.

Protest za Dženana i Davida ujedinio Bosnu i Hercegovinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Dvosatni skup obilježile su emotivne poruke roditelja stradale djece, ali i pozivi pravosudnim i policijskim institucijama da hitno riješe slučajeve Dženana Memića u Sarajevu i Davida Dragičevića u Banjaluci.

XS
SM
MD
LG