Dostupni linkovi

Darku Elezu produžen pritvor za još tri mjeseca


Izručenje Darka Eleza iz Beograda za Sarajevo
Izručenje Darka Eleza iz Beograda za Sarajevo

Sud Bosne i Hercegovine produžio je za još tri mjeseca pritvor Darku Elezu, osumnjičenom za organizovani kriminal, saopšteno je u četvrtak 3. juna iz te pravosudne institucije.

Tužilac BiH Dubravko Čampara je na ročištu koje je održano 1. juna kao ključni argument za produženje pritvora naveo oduzimanje državljanstva Srbije osumnjičenom, kao i mogućnost bjekstva, uticaj na svjedoke i izvršenje novog krivičnog djela.

Čampara je na ročištu pred Sudom BiH naglasio da će, ukoliko se nađe na slobodi, Elez napustiti BiH, da mu je “danas to veći interes nego ikad” i da su stvoreni uslovi da mu se u BiH sudi u predmetu “Lutka” za krivična djela za koja je zaprijećen dugotrajni zatvor.

Kao razlog za produžetak pritvora, Čampara je naveo i ometanje krivičnog postupka i ugrožavanje svjedoka, te istakao da Tužilaštvo nastavlja istragu, a kada budu dobijena dokumenta iz Srbije koja dokazuju da je Elezu oduzeto državljanstvo odmah će biti pokrenut sudski postupak u predmetu “Lutka”.

Čampara je u obrazloženju naveo da su svi svjedoci u strahu i da traže zaštitu.

“Jedan svjedok je, nakon što ga je Elez pozvao, završio u bolnici jer je od straha dobio predinfarktno stanje. Veliki broj dokaza i iskaza potvrđuje sumnju da je Elez šef međunarodne kriminalne grupe”, tvrdi Čampara.

Elez je 21. decembra 2020. godine uhapšen u Beogradu, a BiH je izručen 3. marta, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu 23. februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Mjera pritvora mu je određena 5. marta zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, kao i da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

Protiv Eleza je potvrđena optužnica u predmetu poznatom kao "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Elez je osumnjičen i za iznudu, zastrašivanje i druga krivična djela na području Istočnog Sarajeva, među kojima su dva ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija, 2018. i 2019. godine.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru 2020. godine u Beogradu, nakon što je u Srbiji odslužio kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

XS
SM
MD
LG